Изключително слаб интерес прояви пленарна зала към проверката, която извършва ДАНС на членове на Обществения съвет към Министерство на здравеопазването за изграждане на Национална детска болница. Изслушването на Пламен Тончев, шеф на ДАНС, бе проведено по искане на ПП-ДБ.

В рамките на пленарното заседание въпроси към Пламен Тончев бяха отправени единствено от "Продължаваме промяната - Демократична България" и от ИТН. Останалите парламентарни групи в Народното събрание не взеха участие в дискусията, като само от БСП и "Възраждане" изразиха отношение във финалната част, декларирайки подкрепата си за изграждане на Национална детска болница като държавна и като водещ свой приоритет. 

Мнения от двете най-големи парламентарни групи - тази на ГЕРБ и ДПС не бяха изказани.

Защо не обичат обществените съвети

Защо не обичат обществените съвети

Сега всички очакваме резултатите от проверката на ДАНС, която вместо да бъде използвана като плашило, ще трябва безпристрастно да си свърши работата

От думите на Тончев стана ясно, че Държавната агенция за национална сигурност работи в рамките на възложено й от Софийска градска прокуратура. Самата прокурорска проверка е образувана по сигнал на "Търговска лига".

Сигналът е получен в ДАНС втората половина на май месец, подаден е от изпълнителния директор на "Търговска Лига- Глобален аптечен център" Таквор Бохосян и е срещу Кремена Кунева, изпълнителен директор на Фондация "Даная", Ани Стоянова, заместник-изпълнителен директор на Фондация "Даная", проф. Иван Литвиненко, председател на Обществения съвет за изграждането на Национална детска болница и членовете на съвета.

В сигнала се твърди, че с действията и думите си членовете на Обществения съвет, Ани Стоянова и Кремена Кунева са въздействали "незаконосъобразно чрез призиви и нагнетяване на негативизъм, което било довело до безпрецедентна незаконосъобразна отмяна на законосъобразното решение на МС от 30 април 2024 г". Тези лица са създали "огромно напрежение" и "погрешна негативна представа" и са създали натиск в обществото. Това е незаконосъобразна вреда на интересите на гражданите и пациентите и брутална намеса която била осуетила важна за хората инвестиция в интерес на обществото.

В сигнала, който бе прочетен от Пламен Тончев, се твърди, че членовете на Общественият съвет са застрашили националната сигурност.

Прокуратурата е възложила на ДАНС снемане на писмени обяснения, извършване на справки, проверка на данните и документиране. Пламен Тончев изрично подчерта от парламентарната трибуна, че на разпитването лица е дадена възможност писмено да дадат обяснения на своя компютър, а не са ги разкарвали до ДАНС. Самите въпроси Пламен Тончев определи като "елементарни", но не коментира тяхната адекватност. 

Освен по сигнала на "Търговска лига", ДАНС работи и по сигнала на министър-председателя, съобщи Тончев и обясни, че по него се извършват проверки в МЗ, НЗОК и ИА "Медицински надзор". Сигналът в ДАНС е получен на 8 май, като е препратен и до СГП. По нея са възложени действия на Комисията за противодействие на корупцията и ДАНС.

Лавината от въпроси към българската педиатрична общност набира скорост

Лавината от въпроси към българската педиатрична общност набира скорост

Размяна на позиции при криза за лекари и медицински сестри