След като стана ясно, че членове на Обществения съвет към МЗ за изграждане на Националната детска болница са извикани от ДАНС във връзка с жалба на "Търговска лига" за спирането на проекта за болницата "Мама и аз", се разгаря конфликт между Обществения съвет и бизнеса, не без опит за кампания срещу гражданската инициатива. Конфликтът обаче продължава след като от Българската педиатрична асоциация излязоха с позиция в защита на Обществения съвет, а и на медиите, които отразяват дейността му. Според Българската педиатрична асоциация писмото представлява груба нападка към Обществения съвет и в него се използват недопустими квалификации и епитети.

"Общественият съвет включва изявени представители на педиатричната общност, юристи, журналисти и общественици в България, които от години работят за изграждането на детска болница от най-високо ниво. Ролята на този съвет е да защитава интересите на обществото, като контролира всяка стъпка на държавните институции."

Според Българската педиатрична асоциация е и недопустимо лекари с претенции за "високообразовани, професионалисти, преподаватели и визионери" да се подписват под такова писание, което е грубо нарушение на принципите на лекарската етика. Дори принудата от работодател не може да ги оправдае!

От Българската педиатрична асоциация (БПА) заявяват и че ще се обърнат към Централната етична комисия на Българския лекарски съюз, която да вземе отношение по повод "писмото до медиите", което руши авторитета на всички лекари в България.

От Асоциацията призовават своите колеги, работещи в структурите на Търговска лига - Български лекарствен център АД, към колегиално отношение и въздържане от действия, които уронват честта и достойнството на лекарската професия.

Главчев даде решението си за болница "Мама и аз" на ДАНС и прокуратурата

Главчев даде решението си за болница "Мама и аз" на ДАНС и прокуратурата

До двете институции премиерът е изпратил наличните в Администрацията на Министерския съвет документи

Също така от Национална мрежа за децата и над 70 организации членове на Мрежата изразиха остра позиция по повод натиска, който се оказва в последните седмици срещу членовете на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница.

"Като граждани, представители на граждански организации, медицински специалисти и юристи считаме за недопустим факта, че членове на Обществения съвет са привиквани за обяснения в ДАНС по жалбите, подадени от "Търговска лига - Глобален аптечен център АД" във връзка с отмененото решение за изграждане на болницата "Мама и аз".

Общественият съвет е консултативен орган, създаден по реда на Закона за администрацията. Отвъд институционалната си същност, това е орган, който работи безвъзмездно и изпълнява функции в обществен интерес." От НМД задават и въпроса защо атаките на инвеститора се изчерпват с експертите и представителите на гражданския сектор, но не и спрямо държавни и политически лидери, в това число парламентарната група на ПП-ДБ, лидерът на ДПС Делян Пеевски, президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илиана Йотова и други. Изказва се и предположение, че така, чрез ДАНС, държавата съдейства на мощна икономическа структура. "Сплашването на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница със службите е недопустимо." Остава отворен и въпросът как частният интерес на една компания, попада в полето на националната сигурност и как не друг, а именно представителите на експертните и гражданските среди са застрашили тази сигурност, изказвайки на глас мнението си, пишат още от Национална мрежа на децата. Те предупреждават и за SLAPP дело. В този контекст настояваме за публичен отговор на въпроса с какъв мотив интересите на Търговска лига са определени като част от националната сигурност.

За децата на България липсват лекари, профилактика и поне три болници

За децата на България липсват лекари, профилактика и поне три болници

В някои райони на България смъртността сред децата е на първо място в Европа

Отговорът от Търговска лига

Отговорът от "Търговска лига" не закъсня, но вече с атака директно към Българската педиатрична асоциация и нейната позиция, която определят несъстоятелна, противоправна и далеч от реалните факти. Според нея проф. Литвиненко & сие е "приватизирал" асоциацията и противозаконно контролират държавните институции. Позицията е насочена преди всички именно към председателя на Асоциацията проф. Иван Литвиненко в лично качество, като се изброяват и длъжностите, които изпълнява. В позицията от днес се изтъква отново, че тя е създадена и е плод на лекарите, които работят в структурите на болницата, и те не само са си сложили подписите под нея. От "Търговска лига" задават и редица въпроси, които явно са обърнати към Българската педиатрична асоциация и към Обществения съвет за изграждане на НДБ, свързани с високата детска смъртност и демографската криза, както и как ще въведат конкуренция в здравеопазването. Твърди се и че Асоциацията осъществява вмешателство в държавната политика, включително и че не признава или не обръща внимание на реалните хабилитирани лица.

Общественият съвет към Националната детска болница алармира за натиск чрез институциите

Общественият съвет към Националната детска болница алармира за натиск чрез институциите

В позиция до президента, Министерски съвет и здравния министър

Разпространената позиция от днес на "Търговска лига" без редакторска намеса:

Позицията на приватизираната от Литвиненко & сие Българска педиатрична асоциация е несъстоятелна, противоправна и далеч от реалните факти. "Изявените представители", които "от години работят" - нищо не са изработили (!) - си присвояват правото да "контролират държавните институции". Това, че е противозаконно, не е епитет или етична квалификация, а е факт, квалифициран като съставомерен по закон.

Ние не се подписваме, ние създадохме публикацията "Защо здравеопазването е част от националната сигурност?", поради невижданата наглост да занимавате обществото със себе си и да реализирате вмешателство в работата на държавните органи, което признавате и в последното си становище. Също толкова недопустими са вмешателството и "контролът" върху частни проекти, обществени организации, публични дружества и върху много видни експерти, признати в Европа и Съединените щати. Никакъв работодател не ни принуждава. Ние сами съзнателно сме направили своя избор как и къде да реализираме нашите квалификации и способности. Ние сме свободни хора и убедени демократи. Ние сме сплотени, преди всичко и единствено за подобряване на лечебнодиагностичния, учебния и научноизследователския процес в най-новата в България клиника за майчино и детско здраве ‚Мама и Аз" и водещите болнични комплекси ,Сърце и Мозък". При нас медицинските кадри се увеличават и развиват в невиждан за страната ни мащаб, клиничните резултати са добри - и пациентите, и семействата са възхитени. Литвиненко & сие, в контраст, очевидно искат да запазят завареното здравеопазване за десетилетия, често спират работата в държавната структура, отлагат лечението на деца и ги насочват към собствените си частни центрове - знаем защо. С тези факти трябва да се занимава етичната комисия, както и да разберем за какво точно са похарчени огромните държавни средства до сега - за съвети, комисии, сключени и несключени договори и т.н. Лекарският съюз би трябвало да защитава правата на лекарите и да насърчава тяхното свободно участие в пазара на труда и преди всичко - тяхната професионална квалификация, която включва диалогичност, основана на фактите, качествена комуникация, а не монопол на заварени еснафи. Ако изобщо Етичната комисия на БЛС се занимава с тази сага, трябва специално да обърне внимание на квалификацията "хабилитирани [в кавички] педиатри и медици", които между другото имат хиляди публикации във водещи научни издания в света.

Никога не получихме отговор на въпроса с какво проектът ,Мама и Аз" "минира детското здравеопазване" или проекта НДБ.

Неотговорени остават и още:

  • Как и кога ще намалите рекордната детска смъртност и много високата обща смъртност и кога ще пресечете задълбочаването на демографската криза в страната?
  • Като твърдите манипулативно, че няма "необходимост от нова болница в столицата", което е работа на МЗ и ИАМН да преценяват, как ще напълните над 50-те процента празни непривлекателни болнични легла и как ще преодолеете тежкия дефицит на медицински кадри, които не искат да работят в заварените болници?
  • Кога и как ще въведете конкуренция по качеството в здравеопазването, което е единственият път за повишаване на клиничните резултати и издигане на задоволството на пациента и за създаване на квалифицирани кадри?
  • Кога ще се освободите от всякакви идеологически, материални и емоционални зависимости, за да може държавата свободно - без вашата намеса и вмешателство- да приложи единна национална политика на реструктуриране, средно големи целеви държавни инвестиции, обединение и сътрудничество на всички здрави и жизнени сили, независимо от собствеността, и за превръщане на здравеопазването в национална гордост и сектор на иновации и растеж в европейска България?
  • Кога ще се засрамите и ще признаете важната роля и ще насърчите законово регламентираните, модерни частни инвестиции за провеждане на държавната политика в здравеопазването?

Разбираме, че фактите и обстоятелствата са възприети от Литвиненко & сие като "уронващи престижа на лекарската професия". Съжаляваме, че истината боли.

Самото сезиране на Етичната комисия към БЛС, без да разглеждаме фактите за вмешателство в работата на държавните органи и опозицията срещу модерния проект ‚Мама и Аз" София, което никога не е влизало във функциите на Обществения съвет, е срамно и недостойно.

Искане за право на отговор от "Търговска лига"

Искане за право на отговор от "Търговска лига"

News.bg винаги е предоставял правото на отговор при искане за такова и когато това искане има основания