Софийски градски съд не уважи искането за промяна на мярката за неотклонение на Алексей Петров и го остави в ареста.

„Театърът на абсурда, наречен „Октопод", приключи. Започва циркът на Костов". Това заяви Алексей Петров на излизане от съдебната зала, визирайки прокурора от СГП Светлозар Костов.

На излизане от съдебната зала, след като остава отново в ареста, Алексей Петров заяви: Не свидетелите, а политиците ги е страх от мен.
Още...

Припомняме, преди началото на заседанието на СГС, адвокат Лулчева информира, че на 27 юли тази година Софийска градска прокуратура е отделила материали за Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров - Хамстера, а на 9 август е повдигнала ново обвинение, което касае само престъпление срещу собствеността.
По думите на Ина Лулчева, това обвинение няма нищо общо с първоначалните твърдения за участието на Алексей Петров в т.нар „Октопод".

„В един момент се казваше, че има „Октопод", че той е пронизал държавата, че той е причина държавата да не върви и в един момент според техните доказателства се стига до едни семпли обвинения за междуличностни разправии - дали някой ударил някого, за да му подпише документа. Става въпрос за 1997, 1998 и 2000 г. Това е същността.
Октоподът, за който се твърдеше, че е оглавяван от Алексей Петров, се оказа, че не съществува."
Така адвокат Ина Лулчева обясни думите на Петров като припомни коментарите около ареста.

Същественото към този момент по думите на Лулчева е, че не става въпрос за прецизиране на обвинението.

Цветанов остава зад позицията си за престъпната група "Октопод", изразена при арестите.
Още...

Прокуратурата е приела, че срещу Алексей Петров трябва да се повдигне обвинение за членуване и организиране на престъпна група, състояща се само от него, Антон Петров и Марчело Джотолов и да му повдигне конкретни обвинения по отношение на свидетеля Георги Цветанов, Валентин Шотев - тези, които бяха и преди", допълни тя.

Лулчева уточни, че прокуратурата изрично е записала, че той няма никакво отношение към т.нар. „Октопод". „Тя остава с петимата души в друго дело и има писмено становище, че той не е обвиняем по това дело и няма отношение към него", подчерта Лулчева.

Дори и да има някакви доказателства за престъпления, става въпрос за тривиални престъпления, извършени преди 10 години, за които са подавани сигнали до всички нива - до вътрешния министър, бившия и настоящия главен прокурор и до главния секретар на МВР през 2004 г. - Бойко Борисов, заяви Лулчева. По думите й обаче не е направено нищо по тези сигнали, тъй като тогава се преценявало, че свидетелите не говорят истината.

„Отначало бяха 8 души, обясняваше се, че ще има още хора. В момента са трима души от т.нар „Октопод"", допълни адвокат Васил Василев.

Той допълни, че сегашното твърдение на прокуратурата за групата, освен че не касае другите петима души, няма нищо общо с твърденията за изпиране на пари, данъчни престъпления и сводничество. Алексей Петров има едно единствено обвинение, подчерта Василев.

„Всички материали за него, Джотолов и Антон Петров са отделени в това дело, на което се явяваме. Алексей Петров, Джотолов и Антон Петров във връзка с т.нар. „Октопод" нямат абсолютно никакво друго дело и друго обвинение", допълни защитникът.

„Формулировката за т.нар. „Октопод" не е наша, не сме си снимали чинии с октопод", посочи той.

„През цялото време Алексей Петров е в ареста по това дело, при което от т.нар. „Голям октопод" т.е началните обвинения, има изменения на обвинението от страна на прокуратурата според това, което тя приема, че е доказано", поясни адвокат Василев.

„Остава и обвинението за разгласяване на държавна тайна, по което вече категорично е установено, че това, което е иззето при претърсванията и се твърди, че е иззето от Алексей Петров, е копие от копие", уточни адвокат Василев.

По думите му обаче, категорично е установено, че по въпросния документ са работили поне 10 прокурори, включително и главният прокурор, но те не са проверявани за разгласяване на държавна тайна.

Стана ясно, че за вътрешният министър законът е по-маловажен от неговите представи за справедливост. Ако може да ни информира кое е справедливо по това дело, за да не направим гаф, защото ние караме по закона. Много се извиняваме, обаче мислим така да продължим", категорично заяви адвокат Васил Василев.