Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем Стоян Павлов за това, че на 3 октомври, като полицейски началник сектор "Охранителна полиция" при Трето РУ на МВР-Пловдив, получил подкуп.

Вместо да уведоми полицията за телефонни измами, за които е знаел, полицейският шеф е прикривал измамниците. Към момента има данни, че е прибрал подкуп от 300 лева при една от измамите за 1300 лв. Проверява се участието му и в други случаи. Извършените измами срещу възрастни хора от септември досега са за над 180 000 лева.

По делото са извършени разпити на свидетели, претърсвания и изземвания. Обвиняемият Павлов е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура-Пловдив да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемия.

Информация по случая е предоставена на пресконференция, в която участват Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив, Галина Андреева-Минчева, заместник-окръжен прокурор, Митко Цонев, завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура-Пловдив, старши комисар Атанас Илков, директор на ОД на МВР-Пловдив, и Христо Панайотов - началник отдел "Вътрешна сигурност".

"Миналата седмица само от едната телефонна измама, след получаване на сумата от 1300 лева, провеждат среща с него и му плащат 300 лева за две неща. Първо - защото са го уведомили преди това за извършване на измамата и евентуално са поискали закрила от него преди да я извършват. И след получаването на 1300 лева отиват и, ако мога така да се изразя, се отчитат 300 лева за тази измама", коментира Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив.

Полицейски шеф е арестуван за връзки с телефонни измамници

Полицейски шеф е арестуван за връзки с телефонни измамници

Полицията подозира, че може да е извършвал определени услуги

Разследва се и дали е съдействал по други случаи на измамници по схемата "полицията иска съдействие с парични средства, хвърлени през терасата".

Наказанието, което може да получи Стоян Павлов, е от 3 до 10 години затвор. 

От прокуратурата съобщават, че Стоян Павлов не е ръководил групата за телефонни измами, а им е съдействал с информация, обещавал е и закрила преди и след извършване на измамата, ако измамниците бъдат разкрити.

По случая са задържани още един шофьор и едно "муле". В схемата участват общо двама посредници. Единият е бил приятел на Павлов, полицията го издирва.

Близо десетгодишна сага с телефонни измами в България

Близо десетгодишна сага с телефонни измами в България

Намаляват ли измамите или измамниците стават все по изобретателни?