Телефонните измамници продължават активно да използват румънски СИМ-карти и да оперират от територията на нашата северна съседка Румъния. Това заяви пред БНТ началникът на сектор "Измами" в ГД "Национална полиция" старши инспектор Златка Падинкова.

Близо десетгодишна сага с телефонни измами в България

Близо десетгодишна сага с телефонни измами в България

Намаляват ли измамите или измамниците стават все по изобретателни?

По думите на Падинкова МВР е провело няколко операции срещу ало-измамниците в началото на настоящата година. Операциите са проведени в северните региони на страната - главно в Плевенска, Русенска и Великотърновска област. Тези действия довели до изнасяне на престъпния ало-контингент в Румъния. "Тоест основната част от извършителите на тези престъпления в момента са се позиционирали на територията на Румъния - в различни хостели, къщи за гости, хотели, откъдето извършват престъпления в България и в Гърция", обясни инспекторът.

Причината ало-измамниците да избират Румъния е, че в страната е изключително лесно осигуряването на румънски СИМ-карти. Преди да влязат на територията на България или след успешна измама, престъпниците унищожават използваните мобилни апарати и карти, което прави проследяването им почти невъзможно. В хода на операции полициите се натъквали на голям брой изхвърлени мобилни телефони и СИМ-карти. Такива били откривани дори в горящи печки, особено през зимния сезон, допълни Падинкова.

Зачестяват и случаите, при които измамниците работят с "мулета", които носят парите като куриери в Румъния.

Обвиниха 16-годишния ало-измамник, хванат със 76 бона

Обвиниха 16-годишния ало-измамник, хванат със 76 бона

Ученикът бил муле, заплашвали го

По неофициални данни за първите два месеца на 2018 година телефонните измамници са задигнали над 800 хиляди лева. Пример - само за миналата седмица в Бургас възрастни хора дали около 36 хиляди лева на измамниците по схемата "провеждане на полицейска операция". По тази схема се извършват над 95% от този вид измама в страната.

По думите на Пандикова се увеличават и случаите, при които жертви на измамниците стават по-млади хора, главно младежи и деца.

Обществото става все по-съпричастно към телефонните измами

Обществото става все по-съпричастно към телефонните измами

Ало-измамниците в Кюстендил си търсят случайни мулета