Гражданите стават все по-съпричастни към жертвите на телефонни измами. Безработен мъж предотврати телефонна измама, след като е бил въвлечен в схемата като муле.

Николай е бил въвлечен в схемата без да подозира, че ще участва в ало-измама. Той продава части за коли по интернет.
Чрез негова обява с мрежата с него се свързва потенциален клиент, който уж има фирма за дограма. Мъжът заявил, че има нужда от куриер за чертежи, защото фирмата му няма филиал в Кюстендил и помолил Николай да му съдейства срещу заплащане от 300 лева.

Обвиниха 16-годишния ало-измамник, хванат със 76 бона

Обвиниха 16-годишния ало-измамник, хванат със 76 бона

Ученикът бил муле, заплашвали го

Николай се съгласил и отишъл на посочения адрес да вземе чертежите. Той обяснява пред, че жена трябвало да му пусне пратката от терасата, защото не могла да слезе по стълбите и да му ги даде лично. Така и станало - жената се показала на терасата и пуснала пратката. Николай взел пратката, но получил инструкции по телефона да не я отваря докато се прибере.

Като отворил пратката Николай видял вместо чертежи пари и накити. Той се обадил на поръчителя и му казал, че вътре няма чертежи, а отсреща имамникът го попитал дали в торбата имало банкноти евро. Николай видял, че няма евро, а мъжът отсреща му казал да се върне на адреса.

Жената отново хвърлила торба с пари. Николай обаче се усъмнил и занесъл парите в полицията.

На полицаите жертва на телефонната измама разказала, че по домашния й телефон се обадил мъж, който се представил за полицай и я убедил да съдейства за залавянето на престъпници. Мъжът казал, че е създадена нужната организация, че наблюдават извършителите и е добре да ги задържат с веществени доказателства. Жената събрала всички налични пари - 2378 лв., и златните накити и доверчиво ги пуснала през балкона.

По случая е започнато досъдебно производство в РУ Кюстендил, а работата по него продължава под наблюдението на прокуратурата. РУ Кюстендил благодари за почтеността и съобразителността на 39-годишния мъж, предотвратил значима щета за жертвата.

Ало-измамниците използват граждани за "мулета"

Ало-измамниците използват граждани за "мулета"

Гражданин помогна на полицаи да осуетят измама в Кюстендил

Припомняме, идентичен сюжет се разви в Кюстендил на 28 август 2017 година. Тогава 40-годишен местен жител получава обаждане от мъж, който казал, че е намерил номера от интернет и че има нужда от съдействие. Измамникът разказал, че има фирма, занимаваща се с производство на дограма, която няма представителство в града. Фирмата имала сключена сделка, за която трябвало да се получат пари. Първоначално мъжът не разбрал, че става въпрос за телефонна измама. След като непознатият го упътил до пари, затиснати с камък до кофа за боклук, мъжът разбрал, че говори с ало-измамник и се обадил в полицията.

Впоследствие се оказва, че парите са взети от 80-годишна жителка на областния град, която получила спестяванията обратно си от органите на реда.

Поради сходствата при измамата може да се твърди, че става въпрос за един и същи измамник и една и съща схема. Възможно е сюжетът да е прилаган и спрямо други граждани.

Близо десетгодишна сага с телефонни измами в България

Близо десетгодишна сага с телефонни измами в България

Намаляват ли измамите или измамниците стават все по изобретателни?

За пореден път МВР отправям апел към хората да не се доверяват на непознати по телефона, които им искат пари. Независимо от това колко убедително ви говорят, бъдете наясно, че ако ви искат пари под какъвто и да е предлог сте потенциална жертва на телефонните измамници.