Анита Мейзер остава за постоянно в ареста. Това реши състав на Варненския апелативен съд, съобщават от институцията.

Апелативните магистрати потвърдиха задържането под стража на Мезер, която е мярка за неотклонение от 17 август. Те определиха като неоснователна жалбата на защитата й против първоначалния арест.

Припомняме, че 52-годишната варненка е обвинена за две тежки умишлени престъпления - за причиняване на смърт по непредпазливост на съпруга й Николай Димов чрез умишлено нанасяне на средна телесна повреда и за предлагане на подкуп на длъжностно лице. След смъртта на Николай, тя предложила подкуп от 30 000 евро на полицаите, „за да не стигне до медиите” новината за смъртта на съпруга й.

Защитата на Мейзер твърди, че освен показанията на полицейския служител, няма събрани категорични доказателства, че тя е предложила подкупа.

Американският паспорт на бившата миска също е представен пред съда. Според защитата това е доказателство, че тя няма намерение да се укрива.

Вчера в дома на Анита Мейзер е извършен съдебно-следствен експеримент, в който тя е участвала.

Апелативният прокурор е категоричен, че Анита Мейзер е съпричастна за престъпленията, за които е обвиняема. Обвинението твърди, че има доказателства, че е предложила подкуп на полицая. Прокуратурата счита също, че има реална опасност Желева да се опита да подбуди свидетели към лъжесвидетелстване.

И пред този съд Мейзер заяви, че е невинна и помоли да бъде под домашен арест, за да съдейства на разследващите.

Апелативните магистрати намериха за неоснователна жалбата й против постоянния арест. Те не пожелаха да коментират събраните до момента доказателства и потвърдиха всички основания на окръжния съд да я остави в ареста.

За непредумишлено убийство законът предвижда от 2 до 8 години затвор, а за предлагане на подкуп на длъжностно лице – до 10 години затвор.

Според Варненския апелативен съд има реална опасност Мейзер да се укрие. Те се обосновават с двойното й гражданство и твърде честите й пътувания в много и различни държави по света. Експертиза ще проверява дали представеният пред съда американски паспорт е автентичен.

Определението на апелативните магистрати е окончателно.

Пред медиите Мейзер обвини сестрата на съпруга си, че я притиска с влиянието си на общински съветник. Тя подчерта, цитирана от „Черно море”, е невинна и иска да умре с достойнство. Анита Мейзер изяви желание да говори със сестрата на мъжа си, защото „имали какво да си кажат”.