От инициативата "Правосъдие за всеки" изпращат въпросници до партиите и коалициите, които ще участват в предсрочните парламентарни избори на 26 март.

Ако до 14 март от политическите централи не са реагирали на инициативата - дори с отговор, че не са съгласни с въпросите, от независимата гражданска общност ще обявят, че тази партия няма отношение към съдебната реформа. Това обяви на пресконференция в БТА Петромир Кънчев от неправителственото сдружение.

Политическите формации, реагирали на допитването, имат възможност да се срещнат с представители на инициативата между 15 и 22 март. Подобно предизвикателство е било отправено и по време на отминалите президентски избори, обявиха от инициативата. Организаторите смятат, че инициативата ще даде допълнителна възможност на много граждани да решат за кого да дадат гласа си в изборния ден.

Целта е кандидат-депутатите да поемат отговорност за съдебната реформа.

От неправителствената организация искат да бъде въведена фигурата на зам.-главен прокурор за борба с корупцията, който да оглавява антикорупционна прокуратура във ВКП. Прокурор, познат като име в обществото, отчетен и прозрачен, назначен от ВСС, искат от инициативата, представи идеите Велислав Величков.

Едно от исканията на "Правосъдие за всеки" е да бъде намалена парламентарната квота на ВСС - от 22 на 5 души, предложени от парламента за членове на ВСС. Двама от тях да са в съдийската и трима в прокурорската колегия. Така няма да има политическо ръководство на съдебната система, смятат от инициативата. Те настояват тези кандидатури да са от професионалисти и да са предложени след обществено, а не след тайно обсъждане.

Освен парламентарната квота, от неправителствената организация искат да бъде намален и мандата на членовете на ВСС от 5 на 3 години, да могат повече магистрати да минат през висшия ръководен орган, каза Величков.

Другата причина за исканото намаляване на мандата на членовете на ВСС е, че за пет години те влизат в рамките на 2 поредни парламента. "Те взимат важни решения, трябва да имат отчет за дейността си в комисията по правни въпроси. Оказват се част от лобита в съдебната система, които се занимават с кадруване на тъмно", каза Владислав Величков.

Сред идеите им за съдебна реформа е и намаляване мандатите на главния прокурор и на шефовете на върховните съдилища от 7 на 5 години. Всички актове да подлежат на обжалване като гаранция за защита и на най-скромните права, предлагат от инициативата.

Относно тези идеи те искат да чуят ангажиментите на партиите за организиране на справедлив, бърз, прозрачен съдебен процес. Искат да знаят и в какви срокове ще се въведе електронно правосъдие.

От инициативата настояват и за спешни мерки, с които да се намали броя на делата, прекратявани по давност. Над 120 хил. дела са прекратени по давност, алармираха от "Правосъдие за всеки". Когато не се е стигнало до обвинение, в рамките на съдебното производство и делото е погасено по давност, значи има отказ от правосъдие, каза Величков. Той предложи да има отчети по конкретни случаи за прекратяване по давност на тежки наказателни дела.

Относно случая с фалита на КТБ, той попита: "Това ли са всички лица и това ли са всички престъпни деяния, които се разследват. Има ли други лица, които са били съдружници, потребители, партньори - влияли неправомерно в банката и какво се случва с последващото разграбване на активите на КТБ. Как така само няколко милиона се събират при липсата на 4 млрд.".

Един от въпросите, зададени на кандидатите за 44-ия парламент е дали смятат, че има неправомерна намеса на изпълнителната власт в работата на съдебната система.
Според Величков случаят "Яневагейт" е снимка на общото състояние на държавата, защо имаме манипулируем съдебен процес и една част от съдебната система си позволява да кадрува.

"Дали записите отговарят на фактите, дали трябва да се отведат от длъжностите, които заемат, ако се установи, че могат да попречат на разследването", запита Величков. Той се интересува ще има ли предварителни критерии, които парламентът ще следва, когато определя своите представители.

По повод нашумелите в последните дни случаи на измами чрез "Запис на заповед" от инициативата искат спешни мерки и проверка по същество на предоставените документи.

Искаме всеки кандидат за парламента или партията му да поемат личен ангажимент. Всеки народен представител представлява всички български граждани и трябва да носи отговорност пред всички, каза Владислав Величков.

Припомняме, по време на кандидат-президентската кампания от инициативата "Правосъдие за всеки" бяха поканили всички кандидати да представят възможностите на администрацията на президента да съдейства на съдебната реформа. Само четирима от кандидатите за държавен глава през 2016 година откликнаха на анкетата - Трайчо Трайков, Ивайло Калфин, Татяна Дончева и Камен Попов.