Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) публикува декларациите за имущество и интереси на хората, заемащи висши публични длъжности, за периода 18 август 2021 г. до 31 декември 2021 г. Публикуван е и списък на лицата, неподали декларации в законоустановения срок.

Публикувани са встъпителните декларации на депутатите от 47-ото Народно събрание. Общо 182 задължени лица не са подали в срок декларациите си. От тях 122 са ги подали със закъснение, а 60 лица не са изпълнили законовото си задължение. Почти 1/3 от тях са представители на местната власт. По закон глобата е от 1000 до 3000 лв., както може да бъде образувана и проверка за установяване на незаконно придобито имущество.

За 2021 г. 12 430 души са подали декларациите си за конфликт на интереси, пишат от Комисията.

От комисията проверяват ректора на ТУ-София за това, че сам си е разписал бонуси. На 27 януари 2022 г. е получено писмо от министъра на образованието и науката акад. Николай Денков относно установени данни за наличие на конфликт на интереси при определяне на допълнителното трудово възнаграждение на ректора на Техническия университет - София. Писмото е придружено с констатации от окончателен одитен доклад, извършен от Звеното за вътрешен одит в МОН, пишат от КПКОНПИ.

С решение на 09 февруари 2022 г. В Антикорупционната комисия е образувано производство за установяване на конфликт на интереси срещу проф. Иван Кралов, ректор на Технически университет - София, в качеството му на лице, заемащо висша публична длъжност. Комисията ще се произнесе с мотивирано писмено решение в законоустановения срок.

Припомняме, през октомври 2019 г. общото събрание на ВУЗ-а избра за нов ректор проф. Иван Кралов след балотаж между него и проф. Любомир Димитров.

На 18 декември 2021 г. Върховният администрати.вен съд (ВАС) отмени избора на ректор на Техническия университет в София.