"Изнасянето на записи и чатове в медиите е нарушаване на презумпцията за невинност". Това заяви пред БНР депутатът от "БСП за България" Антон Кутев.

Повод за думите му са предоставените от прокуратурата на медиите доказателствени материали, които още не са приети от съда.

Прокуратурата разкри чат между Бобоков и президента

Прокуратурата разкри чат между Бобоков и президента

Отрича твърденията на бизнесмена от тази сутрин

"Трябва да имаш осъдителна присъда, по която те са доказателство, чак тогава някакви есемеси и лични чатове на хора могат да излязат в публичното пространство. Излизането им преди това не е правораздаване, а намеса в личното пространство", категоричен е Кутев.

Кутев предположи, че подобна практика ще доведе до дела в Съда в Страсбург срещу държавата.

Вторият аспект на неприемливата практика е, че "това може да се приеме като въздействие върху българския съд, защото се създава обществено мнение", смята Кутев.

Прокуратурата не е активна еднакво към всички, заяви депутатът от левицата.

"Прокуратурата не може да раздава морални оценки. Това по конституция го няма", уточни той.

Според него държавното обвинение трябва да събира доказателствен материал и да го предоставя на съда така, че съдът до осъди виновните. Ако доказателствата не издържат в съда, виновна за това е прокуратурата, че не е събрала правилно материалите, каза народният избраник.

По думите на Антон Кутев раздаването на оценки е пропаганда, а не правораздаване. Според него във фигурата на главния прокурор Иван Гешев "има смесване на няколко функции, които не са му възлагани нито от Конституцията, нито някой е гласувал за него, за да има моралното право да го прави". Депутатът поясни, че Гешев изказва политически съображения, които са неприложими към задълженията му.

Всеки би могъл да бъде разследван, ако това не нарушава Конституцията, заяви Антон Кутев по повод очакваното в близките седмици решение на Конституционния съд за имунитета на президента Румен Радев.