У нас хващаме с въдица слон. С тази констатация главният прокурор Иван Гешев обобщи задоволството си от работата на прокуратурата от последните месеци, позовавайки са на реплика на европейския прокурор Лаура Кьовеши и заявявайки, че обвинителите работят с изключително остаряло законодателство.

Вчера и друг президентски съветник, както и секретар са били разпитани, стана ясно от думите на Гешев. Да бъдат разпитани като свидетели е едно от нормалните неща, заяви той, като направи разлика, че просто те не са си извикали медии, за да ги отразяват и да се изказват. Гешев не пожела да посочи имена, макар и от думите му да стана ясно, че разследването не е само едно, по което те са били разпитвани.

Иван Гешев увери, че прокуратурата проверява всичко, но не се влияе от насоки, които се дават от политиците. Така той възприема и критиките от страна на президента Румен Радев, който отново преди дни заяви, че прокуратурата проверява всичко друго, но не и оплетените като свински черва корупционни практики. Никой политик, нито никой гражданин не може да насочва прокуратурата към определени проверки, бе категоричен Гешев.

За Радев прокуратурата все повече се очертава като политически играч

За Радев прокуратурата все повече се очертава като политически играч

По думите му държавното обвинение давало тон за погазване на закона

"Вижте поредица от хора в ареста - министър, заместник-министър, олигарси... това е безпрецедентно", възкликна Гешев и допълни, че те или се укриват, или са в ареста, или са изправени през съда. Гешев попита и дали само преди няколко години е хрумвало на някого, че ще види Васил Божков обвинен.

На въпрос дали ще се извърши проверка и на записа на премиера Бойко Борисов и на разследването на Антикорупционния фонд, Иван Гешев заяви: "Аз не знам главният прокурор да разследва каквото и да било. Моята работа е да определям целите и задачите на прокуратурата." Въпреки че изказа скептицизма си по отношение на заявеното от Илия Златанов, тъй като е наясно кой стои зад филма, Иван Гешев заяви, че и това ще бъде проверено: "Както ще проверим комиксите на обвиняемия Божков, така ще проверим и този филм."

Критиките срещу себе си и срещу действията на прокуратурата Иван Гешев възприема като политически атаки, припомняйки, че президентът е започнал да го критикува, когато се е оказал политически засегнат, така е направила и лидерът на БСП Корнелия Нинова, пък и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който заявил за ареста на Нено Димов, че това е политическо убийство.

Гешев твърдо решен да не допуска компромиси и зависимости в прокуратурата

Гешев твърдо решен да не допуска компромиси и зависимости в прокуратурата

Нямало да има недосегаеми, независимо кой каква позиция заема

Това са поредни политически коментари - всички те са български политици, а характерното е, по думите на Гешев, и за политиците, и за народопсихологията ни, че винаги намираме грешката в другия, винаги вината, престъплението, нарушенията са извършени от друг.

"Не български президент, премиер, политик или гражданин да казва кой да бъде разследван. Това се преценява от прокурор", гарантира Гешев.

На въпрос за публикуването от страна на прокуратурата на определени или извадени от контекста от доказателства по разследвания, Иван Гешев заяви, че целта е да бъдат максимално открити към българските граждани, които имат правото да видят и гледната точка на прокуратурата и на истината. Иван Гешев подчерта обаче, че прокуратурата не вика медии, както правят част от обвинените вече.

Пламен Бобоков: Целта на атаката е президентът

Пламен Бобоков: Целта на атаката е президентът

Всичко, което виждам в последните няколко дни е една груба манипулация

За публикуваното Гешев посочи, че дали едно или друго представлява състав на престъпление преценява наблюдаващия прокурор, а моралните и другите изводи си ги прави всеки сам. Той не вижда нищо селективно и извадено от контекста.

"Няма процедура по която политик, гражданин или НПО да посочва на прокуратурата какво да прави. Това може да се случва в държава от Африка или от третия свят, но не е възможно да се случва в България."

На въпрос дали прокуратурата поема отговорност, ако част от тези гръмки обвинения приключат с оправдателни присъди, но с разрушени репутации и бизнес, Иван Гешев заяви, че не знае какъв бизнес и репутации са съсипали. "Не винаги прокурорът е виновен при оправдателна присъда", обясни Гешев и посочи, че все пак в Европейския съюз сме с най-висок процент - 95 - на осъдителни присъди. По думите му и съдът не е безгрешен, не е изцяло чист от корупция и не седи от лявата страна на Бог. Според Гешев и не винаги причината за провал на едно досъдебно производство е прокуратурата.

Румен Радев проведе среща с ръководителите на службите

Румен Радев проведе среща с ръководителите на службите

Обсъдиха състоянието на националната сигурност във вътрешен и международен план

Той категорично отхвърли въпрос за това дали приема критики и дали не обвинява, че са олигарси всички, които го критикуват. Имало обаче различни посоки на критика - и от олигарси, и политически, и от икономически кръгове, но и от такива, които искрено вярват в идеологии и лъжи, подобно на привържениците на националсоциализма, обясни Гешев.

"Искам да бъда гарант, че чрез съда ще постигнем справедливост. Не мога да обвиня гражданите, които търсят и искат възмездие", заяви Гешев.

"Знаем атаките, на които ще сме подложени, напрежението, цената, която ще трябва да платим и ние, и семействата ни, но сме готови да го направим, за да живеят българите в една по-добра България, заяви в заключение Гешев.

Борисов: Видяха, че с избори не могат да ме бият, и започнаха компромати по учебника на КГБ

Борисов: Видяха, че с избори не могат да ме бият, и започнаха компромати по учебника на КГБ

Борисов вече ще спи с пистолет: Целта е да ме смачкат психически, а след това ще ни посегнат и физически

По темата от днешния ден - ареста на началниците в ГДБОП, главният прокурор заяви, че това са най-висшите служители, които би трябвало да се борят и да противодействат на наркотрафика, а са били на крачка от това да успеят да компрометират българските институции пред международните партньори.

"Изключително неприятно е всичко това. Това са опитни, дългогодишни служители, които знаят как работят службите, прокуратурата включително, а са били на хранилка в престъпния свят, заяви Гешев, извинявайки се, че прави аналогия с американските гангстерски филми.

Иван Гешев заяви и че му е трудно да каже от колко време е действал този кръг, разпъвал чадър над наркотрафика, но "те са работили за всички, които си плащат." Във всяко стадо има черни овце, заяви Иван Гешев и коментира, че дори и по филмите се вижда, че България не е изключение и по целия свят има корупция. "Не е въпросът, че има такива хора, въпросът а да се взимат адекватни мерки. Аз подкрепям всички честни служители в МВР", увери Иван Гешев.

Шефът на ГДБОП и заместник главсекът хвърлиха оставки

Шефът на ГДБОП и заместник главсекът хвърлиха оставки

Със заповед на Младен Маринов са освободени от длъжност