Мисля, че в България дали някой е виновен решава съдът. Напоследък у нас твърденията на прокуратурата се огласяват едва ли не като присъда. Но за тяхната състоятелност може да реши единствено съдът.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди участието си в дискусията, посветена на бъдещето на Европейския съюз.

Ясно е на всички кой има интерес от отвличане на внимание от скандалния запис и снимките от спалнята на премиера. За съжаление в тази ситуация прокуратурата се очервата повече като политически играч, който подпомага кризисния пиар на министър-председателя, подчерта държавния глава.

По думите му главният прокурор е заявил, че скандалите в кабинета застрашавали прокуратурата. С това признава, че ще брани правителството, а не закона, изтъкна още Радев.

Всъщност прокуратурата дава тон за погазване на закона. Тя не спазва следвената тайна. Произволно решава кое е от висок обществен интерес и кое не е. Навлиза в сферите на други институции без необходимите правомощия и капацитет, посочи президентът. Като пример той посочи работата на Националния оепративен щаб (НОЩ) и на правителството за преодоляването на кризата.

Да излезем от зоната си на комфорт и да мислим повече за кризи, призова Радев

Да излезем от зоната си на комфорт и да мислим повече за кризи, призова Радев

По думите му трябва да се избяга от перцепцията, че Брюксел е началник

По-тревожното за президента е, че прокуратурата "говори с гласа и действа с прийомите на жълтите медии". Според него това е пагубно.

Радев е категоричен, че се нуждаем от независима експертиза на записа с гласа на Борисов, според който главният прокурор се споменава като възторжен фен на министър-председателя.

Българите се нуждаят отчайващо от справедливост, а България се нуждае спешно от изчистване от това омерзително петно, изтъкна държавният глава.

По думите му само с истината може да бъде изчистено това, но няма как да стане със селективен подход по казусите, с двойни стандарти. Няма да стане със шумно преследване на неудобните.

ц

Борисов: Видяха, че с избори не могат да ме бият, и започнаха компромати по учебника на КГБ

Борисов: Видяха, че с избори не могат да ме бият, и започнаха компромати по учебника на КГБ

Борисов вече ще спи с пистолет: Целта е да ме смачкат психически, а след това ще ни посегнат и физически

На въпрос дали може да вярва на Пламен Узунов, президентът заяви, че не може да съди по откъслечна и тенденциозно представена информация.

Той очаква справедливостта да бъде възстановена с подхващане на истинските случаи, там, където търговията с влияние е материализирана в огромни размери и от обществени средства. Където свинските черва водят до огромни злоупотреби с обществени поръчки, с еврофондове, с хазарт, с нискокачествено строителство.

Държавният глава е категоричен, че ние като обществено трябва да отстояваме законността и принципите на правовата държава. Това зависело от българите и от независимия български съд.

Радев заключи, че в неговия екип има стабилност и хората работят по ясни цели и те са изцяло в обществен интерес.

Обвиненията за търговия с влияние са безпочвени, категоричен Пламен Узунов

Обвиненията за търговия с влияние са безпочвени, категоричен Пламен Узунов

Според него се цели да се навреди на презиндета, а той бил средството