Отдавна сме в състояние на някакъв комфорт, че кризите остават извън нас, че ще бъдем стабилни в своето благосъстояние, но това не е така.

Трябва да излезем от сферата на комфорт и да мислим повече за кризи.

Това заяви президентът Румен Радев по време на дискусия, посветена на бъдещето на Европейския съюз. Тя е организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация "Фридрих Еберт".

По думите му може би кризата с коронавирус е било добре да се случи, за да се види, че има проблем.

Държавният глава отбеляза, че в първите дни се е видяло как солидарността в ЕС се пропуква, дори са се прокраднали твърдения, че това е краят на Европейския съюз и Еврозоната.

Аз съм европтимист, клишетата за край на ЕС и Еврозаоната винаги са преждевременни, подчерта Радев.

Той изтъкна, че ЕС е достатъчно устойчив и го доказал в своята история.

Нека гледаме на тази криза като шанс, призова държавният глава. Според него когато се говори за икономика и възстановяване, трябва да се започне със сигурността.

За Радев прокуратурата все повече се очертава като политически играч

За Радев прокуратурата все повече се очертава като политически играч

По думите му държавното обвинение давало тон за погазване на закона

По думите му вътрешната сигурност е много важна, тъй като "продължават да загиват мирни европейски граждани по мирните улици на Европа".

Румен Радев отбеляза, че все още не сме приключили с ефективно решение по отноешение на мигрантската криза. Той е на мнение, че имаме нужда от план в случай, че нарасне мигрантския натиск по сухопътните граници.

Президентът смята, че следващата стъпка за ЕС и България трябва да е инвестиция в наука и образование. Той подчерта, че страната ни има да решава много важни въпроси - Шенген и Еврозоната.

Рискове има, но те трявба да бъдат разясни на общественото и трябва да има ясен план как ще бъдат минимизирани, заяви Радев.

По думите му трябва да се избяга от перцепцията, че Брюксел е началник. Трябва да се води много по-добра информационна политика, за да може да се почувстваме като активна част от ЕС, допълни държавният глава.

По отношение на данъчната реформа президентът поясни, че няма развита държава в света, които да има плоска данъчна система на облагане като нашата.

Ние сме единствената държава, която няма необлагаем минимум. Тряба да се мисли за този дебат, добави още Румен Радев.