Съдебната ни система е департизирана, но не деполитизирана. Това заяви в ефира на БНТ бившия правосъден министър Антон Станков.

Според него заявката на кандидата за премиер на ГЕРБ Мария Габриел за отстраняване на главния прокурор е заявка за персонална промяна, а не за съдебна реформа. По думите му това изказване подава сигнал към ПП/ДБ, че се желае диалог.

Той поясни обаче, че не се обелва дума за това каква реформа ще бъде предложена по механизма за контрол на главния прокурор. Грубо звучи от кандидат премиер да прави заявки за смяна на един от лидерите на съдебната власт, изтъкна Станков. Бившият правосъден министър посочи, че със съответните промени, Инспектората към ВСС би могъл да разследва главния прокурор.

Иван Гешев няма как да бъде отстранен, защото сегашния състав на Висшият съдебен съвет е стария състав на ВСС, поясни Станков. Той бе категоричен, че зад искането за отстраняване на обвинител номер едно стоят определени интереси.

Станков направи и коментар за опита за покушение срещу Гешев. Има две хипотези за атентата - това е реален атентат с цел сплашване или инсценировка с политически цели. И в двата случая това говори за нефелни политически процеси, за безпомощност в политиката. Любопитно е и мълчанието на прокуратурата за израелския експерт, каза още Антон Станков.

Радев не вярва на внезапния катарзис в ГЕРБ за Гешев

Радев не вярва на внезапния катарзис в ГЕРБ за Гешев

Президентът се надява бъдещият премиер на България да узрява своевременно за важните решения