Четирима мъже са задържани за незаконен добив на нефтопродукт (кондензат), съобщиха от МВР. Това е станало в Ловеч при съвместна операция със служители на „Противодействие на икономическата престъпност”, съобщиха от МВР.

Проверката започнала тази сутрин, когато на пътя между селата Деветаки и Брестово, полицаите спрели за проверка микробус. Той бил натоварен с 1350 литра кондензат, добит незаконно от изоставен сондаж, който е държавна собственост.

Претърсена е складова база в Ловеч. Там униформените служителите открили ТИР, натоварен с шест бидона, всеки с вместимост от 1000 л, пълни със същата субстанция. В близост били намерени още три бидона, които също съдържали кондензат.

Работата по случая продължава, образувано е досъдебно производство, уверяват от полицията.

Областният управител на Ловеч Ирина Митева съобщи, че е получавала сигнали за това и е уведомила както Министерството на енергетиката, така и специализираните органи още през февруари. Акцията е проведена през изминалата нощ.

Митева уточни, че находищата са били дадени на концесия на "Нефт и Газ АД“ - Плевен, но след като загубва стопанско значение, по закон става собственост на областния управител.

Охрана не може да бъде разположена, тъй като газовите кладенци са няколко и ще е много скъпо да се поддържа тази охрана. Кметът на населеното място и кметът на общината правят периодично проверки.

Ирина Митева посочи още, че има опасност и за околната среда и вече е уведомила РИОСВ – Плевен, съобщи БНР. Имало е пожар, който води освен до унищожаване на растителността и до екологична заплаха. Митева успокои, че опасност за хората няма, тъй като кладенците са далеч от населените места. В момента митнически експерти установяват точните количества на източеното гориво.