Софийският апелативен съд измени мярката за неотклонение на подсъдимия за умишлено убийство Емил Първанов - Ембака от "подписка" в "задържане под стража", съобщиха от Окръжна прокуратура - Благоевград.

Арестът стана тази сутрин. Санданчанинът Първанов, който бе осъден на 12 г. затвор за убийството на легионера Николай Чивиев, бе на свобода с мярка "подписка". Убийството стана на 26 юни 2015 г. на строежа на АМ "Струма".

Пребиха до смърт технически ръководител на магистрала "Струма"

Пребиха до смърт технически ръководител на магистрала "Струма"

Не разрешил автомобил да премине през ремонтиран участък

Първанов бе с мярка за неотклонение "подписка". След като бе осъден на първа инстанция, окръжният съд в Благоевград не промени мярката му. Това доведе до протест на прокуратурата - макар и на първа инстанция, той е признат за виновен за убийство и има вероятност да се укрие.

Благоевградският окръжен съд даде 12 г. затвор на Първанов за убийство, но го оневини това да е станало по хулигански подбуди, както твърди прокуратурата.

12 г. затвор за Ембака, убил работник на АМ "Струма"

12 г. затвор за Ембака, убил работник на АМ "Струма"

Защитата поиска обвинение за тежка телесна повреда при неизбежна отбрана

Софийският апелативен съд уважи протеста на Окръжна прокуратура - Благоевград в частта, която засяга мярката за неотклонение спрямо подсъдимия Е. Първанов и за това той е арестуван.

На 29 юни 2018 г. Благоевградският окръжен съд го е призна за виновен за извършено умишлено убийство и му наложил наказание от 12 г. затвор. при първоначален "строг" режим, но го оправда по обвинението, че убийството е по хулигански подбуди. Въпреки осъдителната присъда Ембака бе с мярка "подписка".

Обвиниха Ембака за убийството на Николай Чивиев

Обвиниха Ембака за убийството на Николай Чивиев

Умишлено убийство по хулигански подбуди

Окръжна прокуратура - Благоевград е протестирала както наложеното на подсъдимия наказание от първоинстанционния съд, което счита за несправедливо, така и мярката му неотклонение с искане тя да бъде изменена.

С определение на Софийския апелативен съд протестът на Окръжна прокуратура - Благоевград е уважен. Сменена е мярката за неотклонение на подсъдимия Ембака - от "подписка" в "задържане под стража".

Подаде оставка прокурорът, „изпуснал“ Ембака

Подаде оставка прокурорът, „изпуснал“ Ембака

Изпреварил с два дни главния прокурор

Припомняме, убийството стана около 13:30 ч. на 26 юни 2015 г., на новостроящ се обект "магистрала Струма", ЛОТ-4, в близост до село Левуново, община Сандански.

Ембакът е навлязъл с колата си в зона, където е било забранено да минават коли, защото текат строителни дейности. Отговорникът на строежа се е развикал, възникнал е конфликт между двамата. Ембака е ударил с камък по главата 47-годишния работник и той починал. Загиналият е бивш служител на Френския легион.

Пет месеца след убийството на АМ "Струма" Емил Чачев-Ембака се предаде

Пет месеца след убийството на АМ "Струма" Емил Чачев-Ембака се предаде

Задържан е за 72 часа