Варненски полицаи задържаха 30-годишен латвиец, присвоил 80 000 лева от сметката на бургаско училище, съобщиха от МВР. От прокуратурата уточниха, че инициалите на мъжа са Я.Ч. и той остава в ареста, защото има опасност да се укрие или да въздейства на свидетели.

На задържания е повдигнато обвинение за пране на пари. Служители на ОД МВР - Варна задържаха 30-годишен мъж, изтеглил крупна сума от сметката на учебно заведение в бургаска област. Окръжната прокуратура във Варна му е повдигнала обвинение за пране на пари

Арестуваха латвиец за пране на пари

Арестуваха латвиец за пране на пари

Задържаният може да получи до шест години затвор

Сигналът е получен на 7 декември 2016 г. Тогава в банков клон в централната част на Варна мъж направил опит неправомерно да изтегли сумата от 18 000 лева. След незабавните действия на полицията, криминалисти от Варна установили и задържали 30-годишен латвийски гражданин.

В процеса на работата е изяснено, че чрез неправомерно проникване в компютър на учебно заведение в област Бургас, от който се извършва интернет банкиране, той е прехвърлил 80 000 лева от сметка на учебното заведение по сметка на фирма - негова собственост. Тя е регистрирана в края на месец ноември, само няколко дни след пристигането на чужденеца у нас, на 23 ноември 2016 г.

На 7 декември 30-годишният мъж е изтеглил 2000 лева от парите и е заявил тегленето на още 18 000 лв. С постановление на прокурор от Окръжната прокуратура във Варна мярката му за задържане е удължена до 72 часа. Работата по случая продължава.

Съдът прецени, че въз основа на събраните до момента доказателства той е извършител на деянието, за което е обвинен. По смисъла на закона това е тежко умишлено престъпление, което се наказва с "Лишаване от свобода" за срок от 1 до 8 години.

Лицето няма постоянно пребиваване в България, напуснал е хотела, в който е бил отседнал, и се е преместил в друг, където няма регистрация. Съдът смята, че ако не бъде задържан под стража има висока степен на опасност да извърши престъпление против правосъдието като заличаване на доказателства и/или въздействие на свидетели.

Мярката за неотклонение "задържане под стража" може да бъде обжалвана от Апелативен съд Варна на 13 декември.