Пловдивски архитекти са обявиха против решението на Общинския съвет сградата на бившия Партиен дом в града да бъде съборена и на нейно място да се изгради Дом на операта, информира БНР.

В жалба до Административния съд архитектите Стефка Василева, Антоанета Топалова и Иванка Маркова настояват съдът да отнеми решението.

Общинарите в Пловдив решиха сградата да се събори в началото на месеца. Според архитектите обаче решението е необосновано, некомпетентно, незаконосъобразно и изготвено извън установената форма.

Архитектите са категорични, че имотът не е идентифициран съгласно изискванията на Закона за кадастъра и имотния регистър, а също така не е ясно чия собственост е сградата на бившия Партиен дом.

Жалбоподателите са направили проучване, според което има противоречие в публичните електронни регистри за собственост. Те настояват при събирането на доказателства съдът да изиска документи от Министерския съвет, Областната и Общинската управа.

Архитектурата няма вина за действията на политиците и не бива да бъде наказвана заради отречен политически строй, заявяват ясно архитектите.

"Ще носим голяма вина и срам, ако безразсъдно дадем живот на сграда за операта, като принесем в жертва една жива паметна сграда и погребем историята", пише в жалбата на трите архитектки.