Дни след като в парламента не депутатите не събраха необходимото мнозинство за да има промени в Конституцията се очаква Конституционният съд да обяви решението си противоречи ли на основния закон временната парламентарна комисия за промени в проекта на ГЕРБ за нова Конституция. Самата комисия, за която ще се решава дали е противоконституционна, бе закрита миналата седмица.

В мотивите, които ще даде Конституционният съд ще има много ясни тези и много ясни указания към бъдещи мнозинства, които се опитват да злоупотребяват с една конституционна процедура, заяви преподавателят по конституционно право Атанас Славов пред БНР. Славов очаква делото да бъде прекратено предвид отпадналия предмет.

Решението на Конституционния съд според него би изяснило най-малкото какви са компетенциите на обикновено Народно събрание, когато започва процес за изменения на Конституцията или за приемането на нова. Има различни интерпретации дали изобщо е допустима такава комисия или не, уточни Славов.

Предложението за ВНС и нова Конституция не мина

Предложението за ВНС и нова Конституция не мина

"За" гласуваха само 111 депутати, а за да мине проектът трябват 160

"Това, което управляващите произведоха с този несполучлив нов проект за Конституция, е, че затвърдиха нашия имидж на държава, която не спазва поети ангажименти, държава, която целенасочено злоупотребява със свои конституционни процедури", коментира Атанас Славов. Според него това може да се прочете и в становището на Венецианската комисия.

"И ако управляващите се мислеха, че ще използват и Венецианската комисия, така както сега се използва Конституционният съд - да вади горещите картофи от огъня, това този път не се получи."

Целият законодателен процес в България търпи много сериозни критики, но ние се отличихме и с това, че приложихме тази законодателна процедура и към един конституционен проект, каза Славов.

"Всички пороци, които имаме в обикновения законодателен процес, ние ги наложихме върху конституционния процес, което е скандално като практика.

Според него институциите не си дават сметка за дългосрочните негативни последици върху обществото. Жалко е, че подобни процеси са възможни в българския парламент, каза юристът.

"Въобще върху възможността ние да планираме своя живот с тези непредсказуеми проекти, които постоянно валят отвсякъде - било за закони, било за конституционни промени. Това означава, че базисни демократични стандарти не се спазват", разтълкува юристът.