На днешното заседание по делото срещу Златко Баретата защитата на подсъдимия Борислав Секулов поиска съдебно споразумение. Прокуратурата отказа, като обясни, че има достатъчно доказателства, събрани срещу него.

Преди да започнат обясненията на подсъдимите защитникът на Росен Иванов поиска разпит на четирима свидетели, които можели да дадат обяснение за това, какво било психическото състояние на Иванов, след като бил задържан, разпитван и след това пуснат от ГДБОП.

Свидетелите можели да кажат как се чувствал той непосредствено след излизането му от ГДБОП. Във връзка с твърдения на други свидетели и подсъдими, които заявяват, че служителите на ГДБОП оказвали психически натиск.

Председателят на съдебния състав съдия Петър Гунчев не скри раздразнението си от това, че разпитът на свидетелите се иска в краен етап на делото, когато се очаква процесът да приключи на първа фаза в СГС.

Искането на защитника наложи отлагане на делото за утре, когато тези свидетели трябва да бъдат разпитани пред съда, а след това подсъдимите да дадат обяснения във връзка с повдигнатите им обвинения.

Припомняме, преди една година Софийски градски съд реши делото срещу Златомир Иванов Баретата и още 20 души, обвинени, че са участвали в организирана престъпна група с цел разпространение на наркотици, да започне отначало.

Причината е, че единият от съдебните заседатели -  Петър Георгиев, който беше арестуван по време на акция „Педофилите", е с мярка „задържане под стража", определена с решение на Софийския апелативен съд от миналата седмица.

Тогава председателят на съдебния състав Петър Гунчев подчерта, че качеството на обвиняем е несъвместимо със статута на резервен съдебен заседател

Съдията отмени всички определения от предходни съдебни заседания по делото срещу Баретата, както и решението за даване на ход на делото. Според него няма друга процесуална възможност, освен тази делото да започне отначало.