Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва масови проверки в ресторантите и заведенията за спазване на противоепидемичните мерки.
Пред БНР д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в Агенцията по храните, обобщи трите най-важните изисквания, които всеки собственик трябва да изпълни - дистанция, лични предпазни средства и хигиена.
По думите му е необходимо обучение на персонала. Той подчерта, че при неспазване на мерките заведението ще бъде затворено, което е най-тежкото наказание.
"Много зависи от съзнанието и дисциплината и на клиентите, и на персонала", обясни д-р Кулински.
Националният регистър на заведенията за обществено хранене е около 79 000 в цялата страна.
Ресурсът на Агенцията е ограничен, по контрола работят около 800 души.
"С ресурса, който имаме, правим всичко възможно да правим качествен и задълбочен контрол", допълни Кулински.
Припомняме, че заведенията се оплакаха, че с мярка 2,5 м разстояние между масите се убива бизнеса им, а не им позволява да работят.
Вчера брифинг в Министерски съвет след Коалиционен съвет беше съобщено, че разстоянието се намалява на 1,5 м. Патриотите заявиха, че разговорът за ДДС-то на туризма продължава.