Увеличаването на капацитета на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA), прилагането на Директивата за мрежова и информационна сигурност, създаването на пилотен фонд за преодоляване на последиците от киберкризи са сред въпросите, по които България ще търси общ подход в рамките на председателството ни на Съвета на ЕС.

Това заяви председателят на Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) Росен Желязков пред участниците на Четвъртия регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа.

Желязков изтъкна, че превенцията и правоприлагането са двата основни подхода за постигане на доверие на потребителите във виртуалната среда.

Японци ще пазят НАТО от кибератаки

Японци ще пазят НАТО от кибератаки

Талин бе домакин на големи учения

"Когато говорим за превенция, трябва да мислим за киберхигиена, а когато говорим за правоприлагане - да помним, че доверието на обществото се гради върху ефективността на реакцията при престъпни и други атаки към системи, които са уязвими и могат да бъдат компрометирани", обясни Желязков и добави, че трябва да се заложи на силно взаимодействие и на стандартизиран подход, ориентиран към рисковете в областта на киберсигурността.

Председателят на ДАЕУ акцентира, че "границите на държавите са без значение". Той обясни, че значение имат общите подходи и стремежът да се постигне доверие у потребителите. По думите му това е основна предпоставка за развитието на обществените отношения.

Кибератаки засегнаха Русия, Турция, Германия и Украйна

Кибератаки засегнаха Русия, Турция, Германия и Украйна

Кибератаката е целенасочена срещу корпоративните мрежи и се разпространява и чрез редица атакувани и заразени руски медии

Според заместник-министърът на вътрешните работи Милко Бернер форумът е доказателство за комуникация и сътрудничество на високо ниво. В центъра му са максималното използване на политики за киберсигурност и изграждането на безопасна среда за всички потребители. "Киберпрестъпността се определя като една от най-сериозните глобални и анонимни заплахи за съвремието и най-бързо развиващата се сфера на трансгранична престъпност", подчерта Бернер и също акцентира върху ефективните политики и международното сътрудничество.

Главен комисар Ивайло Спиридонов алармира, че киберпрестъпността и използването на интернет пространството в днешни дни благоприятстват всяка една останала престъпна дейност на национално и транснационално ниво. Той посочи, че фокус в работата на МВР винаги ще бъде подобряването на междуинституционалното и международно сътрудничество.

Мария Габриел: България може да стане регионален лидер откъм цифровизацията

Мария Габриел: България може да стане регионален лидер откъм цифровизацията

ЕК започва консултации за борба с фалшивите новини

Във видеосъобщение пък българският еврокомисар Мария Габриел изтъкна необходимостта от общ европейски механизъм за координация в случай на мащабни кибератаки. Габриел подчерта, че киберпрестъпността е основен приоритет на ЕС. Целта е обединяване на ресурсите, разгръщане на мрежа от центрове за изследване и компетенции в областта на киберсигурността в Брюксел и държавите-членки на ЕС посочи още Мария Габриел.