"България е постигнала впечатляващ напредък". Това заяви Параскеви Мишу, заместник-генерален секретар на ЕК, отговарящ за Механизма за сътрудничество и оценка (МСО), при срещата си с главния прокурор Сотир Цацаров в Брюксел, съобщиха от прокуратурата.

Срещата е била в четвъртък, 18 май в Брюксел. Информация за нея бе получена на електронната ни поща по времето, когато председателят на ВКС Лозан Панов отиде на среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. 

България изпълнява препоръките по Механизма за сътрудничество и проверка

България изпълнява препоръките по Механизма за сътрудничество и проверка

Сотир Цацаров проведе срещи в Брюксел с представители на Европейската комисия и белгийската прокуратура

"Вече виждаме вашите действия по изпълнението на препоръките в мониторинговите доклади. Надяваме се всичко да продължи по този начин", каза още г-жа Мишу. Тя допълни, че има известни слабости, но се надява компетентните за това институции да вземат адекватни мерки.

"През тази година трябва да се фокусираме върху препоръките заедно, за да може тя да е, ако не последна, то поне предпоследна за Механизма за сътрудничество и проверка (МСО)", каза още зам.-генералният секретар на ЕК, която оцени като отлична работата на прокуратурата.

"За нас е важно, че България вече не прави грешки. Затова не бихме искали да видим връщане назад. МСО не е политика и не е инструментариум за политика. И ние не сме позитивни, а сме реалисти - когато видим успехите,ги оценяваме обективно и честно", подчерта г-жа Мишу.

Бавен напредък, а трябва да е необратим, отчита мониторингът на ЕК
Обновена

Бавен напредък, а трябва да е необратим, отчита мониторингът на ЕК

От ЕК приканват България да реализира направените в документа препоръки

"Пред България стоят много предизвикателства във връзка с предстоящото Председателство на ЕС догодина", заяви г-н Фонсека Морильо, зам.-директор на Генерална дирекция "Правосъдие и потребители" в ЕК пред българския главен прокурор. Предстоящата година е важна и за създаването на Европейската прокуратура и за реформите в Евроджъст, подчерта той. България и българското държавно обвинение са важен партньор в тези процеси, заяви г-н Морильо.

Главният прокурор Сотир Цацаров представи пред домакините си готовността на Прокуратурата на Република България да участва на експертно равнище при подготовката на нови НК и НПК.

Той представи и резултати по изпълнението на препоръките както по МСО, така и по независимия експертен анализ, изготвен от европейски прокурори през 2016 г. Бяха дискутирани и предстоящите избори за членове на Висшия съдебен съвет от прокурорската колегия.

Особен акцент в разговорите бе редуцирането на броя на прокуратурите в страната, се казва в съобщението от държавното обвинение.