На закрито заседание Софийският апелативен съд реши да не пусне Златко Баретата от ареста за изборите.

Хайде, радвайте се, вътре съм. С тези думи Златко Баретата обяви решението на съда да го остави в ареста.

Мотивът на съдиите е, че член 41 от изборния закон дава временна неприкосновеност на застъпника на кандидат-депутат, но не могат да бъдат приложени разпоредбите от НПК за спиране на делото и отмяна на мярката за неотклонение.

Ивайло Дражев смята решението за несправедливо и е готов да сезира Конституционния съд след изборите.

Той очаква манипулации на вота на 5 юли във втори избирателен район в Бургас, където той е мажоритарен кандидат.

Преценил съм, че в момента този застъпник би могъл да ми бъде полезен за контролиране на изборния процес.
Така Ивайло Дражев аргументира избора на Златко Баретата за застъпник. Според него именно Баретата ще контролира по подходящ начин изборния процес.

Ограничено е правото на кандидат за народен представител и на застъпник. Те са длъжностни лица по смисъла на закона  за избор на народни представители, коментира още Ивайло Дражев решението на съда.

Функциите на застъпника са много ясно формулирани в закона, неговата роля е да упражнява контрол по изборния процес - да няма манипулации и фалшификати, посочи още кандидат-депутатът.

Спекулира се с това, че искам да стана застъпник, каквото и да кажа ще се изтълкува така, както постоянно се спекулира. Това заяви Баретата преди началото на заседанието.

Не искам да говоря, ще кажа някоя глупост, заяви той.

На въпрос защо от знаковите арестанти само той е останал в ареста Златомир Иванов отговори: „Не е важно какво аз мисля. Дойдох от чужбина заради това дело", допълни още Баретата.

По думите му срещу всеки може да бъде измислено подобно дело. Защо засекретяват делото, защо не ви пускат в залата, коментира Баретата.

Има няколко СРС-та, които са пълна безсмислица, заяви още Златомир Иванов. Той даде и свое обяснение защо делото е секретно: „Защото не искат да се чуе какво всъщност има по делото".

На въпрос какво всъщност има по делото срещу него Иванов каза: „Нищо няма".

Помолен да коментира защо на него е скалъпено това дело той заяви: „Защото са близки на Кокинов".
Не може да стане ясно обаче кои са близките на Николай Кокинов, тъй като след като чуха името на градския прокурор на София съдебните полицаи прекратиха разговора на Баретата с журналисти.

Няма никаква пречка Златомир Иванов да е застъпник, коментира мажоритарният кандидат за депутат Ивайло Дражев. Решението на първоинстанционния съд с цялото ми уважение е неправилно и необосновано, смята той.

Дражев е категоричен, че Юли Абаджиев няма право да обжалва решението Баретата да е Застъпник. Той не е от кръга на лицата, които имат право да обжалват, посочи Ивайло Дражев.