Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив бивш полицай Венцислав Караджов се е предал на властите, съобщава БНТ.

Караджов, който бе поставен под домашен арест докато тече обжалването на трета инстанция на присъдата му за убийството на родителите си, разбрал, че Върховният съд е потвърдил доживотната му присъда и прибегнал към отчаяните мерки, за да не бъде отведен в затвора.

Полицай, осъден за убийство, се барикадира в дома си в Пловдив

Полицай, осъден за убийство, се барикадира в дома си в Пловдив

Екипи на полицията са отишли да го изведат и отведат в затвора, но той се е заключил в дома си

Адвоката му Зоя Тошкова обяви, че е разговаряла с него по телефона и се опитала да го убеди да се предаде, но той ѝ казал, че няма да лежи невинен в затвора и е решен на всичко. Мъжът е сам в къщата, твърди адвокатката.

Полицаите обградиха целия район. На мястото имаше и криминален психолог. Водиха се преговори с осъдения.

Делото на Караджов се гледа за трети път от Върховния касационен съд. С решението си върховните магистрати потвърдиха окончателно, че той е убил родителите си на 15 май 2015 година.

В момента тече оглед на къщата, Караджов е бил сам, като е открит без оръжие. Също така огледът не е потвърдил заплахите му, че се е барикадирал с опасни вещества - евентуално взривове. Осъденият е скъсал проследяващата гривна малко преди идването вчера на полицаите. 

От краткия брифинг тази сутрин не стана ясно как Караджов е получил информация за потвърдената окончателно присъда.

Къщата на Венцислав Караджов ще бъде предадена след приключване на огледа на негови близки. 

Впоследствие адвокатката на Караджов обясни, че малко преди да бъде изведен от жилището си, клиентът ѝ опитал да се обеси. Кабелът обаче се скъсал и известно време той лежал на пода, докато се освести.

Приел го е като знак на съдбата, посочи Тошкова и отбеляза, че не полицията го е убедила да се предаде.

След като Тошкова разбрала, че решението по делото е излязло, тя уведомила Караджов.

"Той започна да се сбогува с мен и каза, че животът му е свършил и няма да лежи невинен в затвора. Тогава усетих, че нещо крои и му казах да не прави ексцесии, за да не пострадат невинни", разказа защитничката.

Осъденият обаче ѝ отвърнал, че ще действа както си иска, след като са били вложени усилия да бъде признат за виновен.

"Каза, че е въоръжен, има туба с бензин и ще се отбранява до последно. Явно е блъфирал", отбеляза Тошкова и допълни, че го е уведомила, че има връзка с криминалните служби.

"И той, и аз не приемаме доживотната присъда. На може да се тупаме в гърдите, че сме демокрация, а да съдим някого без доказателства. Това се случва прекалено често в тази страна", изтъкна тя.

След приключването на операцията, във Фейсбук вътрешният министър Калин Стоянов благодари на полицаите, взели участие в нея. По негови думи всеки от тях е свършил работата си професионално, не е била използвана сила и никой не е пострадал.