35 неправителствени организации, обединени в Коалиция "Заедно срещу насилието", призоваха политическите сили да се ангажират с приемането на нов Закон за домашното насилие след старта на новия парламент.

Представителите на гражданския сектор са Фондация Асоциация "Анимус", Фондация П.У.Л.С., Български фонд за жените, Алианс за защита от насилие, Фондация "Будителките".

На срещата присъстваха бъдещи народни представители - представители на Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България", сред които - Калина Константинова, Надежда Йорданова, Лена Бориславова и представители на политическа партия ГЕРБ, сред които - Анна Александрова и Рая Назарян. На срещата не присъстваха представители на ДПС, БСП, ИТН.

48-ият парламент не успя да приеме "усилена защита за жени от насилие"

48-ият парламент не успя да приеме "усилена защита за жени от насилие"

С прегласуване депутатите отхвърлиха промените в Закона, предложени от ДБ и БСП

Лена Бориславова от "Продължаваме промяната - Демократична България" обеща, че коалицията ще внесе законопроекта още в първите дни на Народното събрание. Изказване в дух на подкрепа за законопроекта направи и Рая Назарян от ГЕРБ. Председателят на СОС Георги Георгиев разказа за доброто сътрудничество на Столична община с гражданския сектор и се обяви против опитите за дискредитация на неправителствените организации.

На срещата взеха думата и редица представители на гражданския сектор, експерти и общественици. Повечето от участниците обърнаха внимание, че само от началото на 2023 г. в България известните случаи на убити жени са 8 и всички те са били убити от свои бивши и настоящи партньори или други близки до тях мъже. Това означава, че всяка седмица една жена губи живота си заради домашно или насилие, основано на пола.

Гражданският сектор настоява за спешни действия за приемане на предложените и вече многократно обсъждани промени в Закона за защита от домашно насилие.

Промените трябва да осигурят ефективна защита на пострадалите, по-тежки наказания на насилниците, разширяване на обхвата на мерките, създаване на единен фронт от страна на всички институции чрез синхронизация на процедурите и дейностите по превенция и борба с домашното насилие, искат НПО.

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев посочи, че домашното насилие трябва бъде санкционирано от държавата, но е нужна и обществена нетърпимост към него. Той изтъкна ролята на образованието и на медиите.

Бюрото за правна помощ спасило 16 жени за последните 2 г.

Бюрото за правна помощ спасило 16 жени за последните 2 г.

Дадени са повече от 200 консултации на жертви, пострадали от домашно насилие

"Нерадостен", по думите на Дечев, е опитът за промяна в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), където МП предложи разширяване на процесуални права на пострадалите и уязвими лица, част от които са жертвите на домашно насилие. "За трети път този проект за изменение и допълнение на НПК бе гласуван на първо четене в последния парламент, но и до днес не е станал реално действащ закон", каза зам.-министърът.

А най-лоша е съдбата на предложените изменения и допълнения в Закона за защита от домашното насилие, като проектът дори не беше приет на първо четене от 48-то Народно събрание.