България няма да издига телена ограда по границата с Турция заради шапа.

Това е заявил вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в Одрин, съобщи БиТиВи. Финансист номер едно е допълнил, че проблемите около заболяването от шап по животните вече са разрешени.

Министърът е обещал още, че до една година ще бъде разрешен въпросът с дългите опашки от ТИР-ове на българо-турския граничен пункт Капъкуле.

Строим нова автомагистрала от България за Турция и ще я завършим до две години. Ще открием още шест нови гишета за преминаване през граничния пункт Капитан Андреево, е обяснил Дянков.

Той посети Одрин заедно министъра на културата Вежди Рашидов на път от Истанбул за София.

По-рано стана ясно, че София ще получи подкрепата на Истанбул за кандидатурата си за културна столица на Европа. Това се разбра на срещата на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков с управителя на вилает Истанбул Хюсеин Авни Мулту.

В рамките на краткото си работно посещение в Истанбул финансист номер едно и колегата му Вежди Рашидов представиха в областната управа на най-големия турски град намеренията България да издигне кандидатурата на София за културна столица на Европа през 2019 година. През миналата 2010 година културна столица на Стария континент беше турският мегаполис.

Истанбул ще окаже пълна подкрепа на нашата кандидатура, е заявил Хюсеин Авни Мулту. По време на срещата си с българската делегация той е споделил безвъзмездно опита си чрез консултации по документацията и стъпките, с които Турция е спечелила престижната надпревара за 2010 година.

Министър Дянков е подарил на Хюсеин Мулту реплика на ритон от тракийско съкровище и е поканил управителя да посети София, за да го запознае на място с богатото културно-историческо наследство на българската столица, както и с перспективите в превръщането й в културен център.