Безплатни неврологични прегледи за профилактика на исхемичен мозъчен инсулт и консултации на пациенти с нарушения на съня организира МБАЛ „Токуда Болница София".

Те ще се извършат на 13 юни (събота) от 09.30 до 16.00 часа след предварително записване на тел: 02/403 4000.

Няма да се изискват направления за преглед при специалист или други документи от пациентите.

В рамките на безплатните прегледи ще бъдат консултирани и пациенти с нарушения на съня като фокусът е насочен към сънната апнея.

Сънят заема 1/3 от живота на човек, като свързаните с него разстройства са едни от най-честите проблеми в ежедневието, засягайки около 20-30% от населението, подчертава д-р Стайков.

Международни проучвания сочат, че първичната профилактика на мозъчно-съдовите заболявания може да ограничи опасността от исхемичен инсулт с 80%, казва началникът на отделението по „Неврология" в МБАЛ „Токуда Болница София" д-р Иван Стайков.

Той добавя, че превантивните мерки и ранната диагностика са най-ефективните средства за ограничаване на заболеваемостта, инвалидността и смъртността от исхемичен мозъчен инсулт.

Прегледите са част от профилактичната програма на болницата и са насочени към оценка на рисковите фактори, които водят до исхемичен мозъчен инсулт.

Световната тенденция е падане на възрастовата граница на хората, които претърпяват инсулт, затова консултациите целят най-вече превенция на хората в активна възраст.