Безплатни очни прегледи за деца организира МБАЛ "Токуда Болница София" по повод откриването на новата учебна година.

Консултациите ще се извършват на 11.09.2009 г. от 08.00 до 14.00 часа след предварително записване на тел. 02/ 403 4000.

 "Неустановените навреме проблеми със зрението могат да затруднят сериозно възприятията на детето и усвояването на учебния материал, ето защо е препоръчително преди първия учебен ден всяко едно дете да бъде консултирано с очен лекар", съобщава началникът на отделението по Офтамология в МБАЛ "Токуда Болница София" д-р Веселин Даскалов.

Късогледството, което най-силно затруднява училищните занимания, обикновено се развива между 6 и 10-годишна възраст.

Неговото прогресиране може да бъде много бързо и не трябва да се пренебрегват редовните профилактични прегледи. Другата рефрактивна аномалия - далекогледството - засяга между 12 и 15% от българчетата и е една от причините за развитие "мързеливо око", което се наблюдава при 2-3% от български деца, а също така може да доведе и до страбизъм (кривогледство).

То от своя страна е проблем на 3-5% от децата у нас.

"Над 80% от откритите в ранна детска възраст очни заболявания са лечими, когато са открити в началния стадий на болестта и е проведено съвременно офталмологично лечение", категоричен е д-р Даскалов. 

Няма да се изискват направления за преглед при специалист или други документи от пациентите.