Експерти съветват родителите да не дават на децата си храна съдържаща определени добавки докато резултатите от ново изследване не бъдат окончателно публикувани.

Британски изследователи изследвали ефектите на различни изкуствени оцветители за храни върху поведението на децата.

Според едно по-ранно проучване тези хранителни добавки могат да доведат до хиперактивност и влошено концентриране на вниманието у деца.

Агенцията по стандартите на храните (АСХ) заяви, че няма да дава официални препоръки докато резултатите от изследването не бъдат официално публикувани.
Но независими експерти настояха, че родителите би трябвало да избягват да дават на децата си храни съдържащи добавките.

Екип от Университета в Саутхемптън изследвал въздействието на изкуствените оцветители върху поведението на деца от 3 до 9 годишна възраст. Изследваните оцветители са следните:

  • тартразин (tartrazine)(E102)
  • ponceau 4R (E124)
  • sunset yellow (E110)
  • carmoisine (E122)
  • quinoline yellow (E104)
  • allura red AC (E129)

Количествата използвани в изследването били съответни на количеството, което средностатистическото дете може да изконсумира за един ден.

Източник от университета заяви пред списанието за хранителна индустрия Гросър, че техните резултати потвърждават откритията направени преди седем години - открития, които свързват хранителните добавки с поведенчески проблеми, такива като: лесна избухливост, влошена концентрация, хиперактивност и алергични реакции.

Изследователският комитет към АСХ по изследване на токсичността на химикали се обосновават на по-ранно изследване известно като "Айл ъв Уайт", според чиито заключения премахването на такива оцветители от храненето на децата може да доведе до значителни промени в поведението на всички деца, а не само на тези, които са с хиперактивно поведение.

Въпреки всичко официалното становище на комитета през 2002 година било, че данните са неубедителни.
По време на наскоро проведеното закрито събрание на комитета е отбелязано, че резултатите от последното изследване имат значимост за "общественото здравеопазване", но че няма да се разгласяват в подробности докато не бъдат публикувани в научно списание.

Според АСХ резултатите ще бъдат публикувани до няколко месеца за да могат да бъдат представени според критериите за научност.

Всичките изброени оцветители участвали в изследването са официално третирани, като безопасни и са одобрени за използване в ЕС, но някои от тях са забранени за употреба в скандинавските страни и САЩ.

Професор Вивиан Хауърд заяви: "Напълно правдоподобно е от биологическа гледна точка, че тези добавки може да въздействат така. Докато чакате официалните резултати нищо не ви пречи да спрете да ги давате на децата си още от сега. Тези добавки не притежават хранителна стойност и лично аз не давам на 15 месечната ми дъщеря храни, които ги съдържат."

От следващия месец британската верига от супермаркети Сейнсбъри преустановява продажбата на напитки собствено производство, които съдържат изкуствени оцветители и ароматизатори.

Други големи вериги от магазини също решиха да преразгледат политиката си на продажба на такива храни поради натиска от страна на загрижени родители.