Българският институт по правни инициативи спечели дело срещу Министерство на правосъдието заради върнатата от бившия правосъден министър Данаил Кирилов по избор на неправителствена организация за член на Гражданския съвет към Националния механизъм за мониторинг на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона или българския вариант на Механизма за сътрудничество и оценка.

Такава процедура бе проведена през май 2020 г., чрез жребий БИПИ беше избрана, но, още в същия ден, 02.06.2020 г., министърът на правосъдието Данаил Кирилов "не прие проведената процедура", без мотиви и без допълнителни аргументи. Припомняме и че самият съвет бе създаден по предложение именно на ведомството, начело с Данаил Кирилов и одобрено от правителството на Бойко Борисов. 

Данаил Кирилов върна процедурата за НПО-та, които наблюдават съдебната реформа

Данаил Кирилов върна процедурата за НПО-та, които наблюдават съдебната реформа

Открита е нова 60-дневна процедура

От БИПИ обжалваха и с Решение № 12800 от 15.12.2021 г. Върховният административен съд отменя акта на министъра на правосъдието, отменя и променената тогава от него заповед, с която трябваше да започне нова процедура за избор. С Решението се осъжда МП да заплати на БИПИ внесените държавни такси.

Според ВАС с акта си министърът на правосъдието "без основание и без мотиви е насрочил нова процедура, с което е препятствал своевременно формиране на Гражданския съвет". Съдът е приел и за неоснователен доводът на министъра на правосъдието, че са били ограничени права на други неправителствени организации да участват в процедурата - теза, която и БИПИ беше застъпил.

От БИПИ припомнят, че казусът попадна и в полезрението на Европейската комисия и е посочен от нея в доклада за върховенството на правото за 2020 г.

Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС, но независимо от това то показва, че участието на граждански организации в работата на институциите е от ключово значение за доброто функциониране на демократичните процеси в страната и за включването на всички заинтересовани страни в тях.

Българският институт за правни инициативи е една от най-критичните организации, които наблюдават и анализират процесите в съдебната реформа. Ключов елемент от нейния следващ етап е начинът, по който гражданските организации и експерти ще бъдат включени. Предстои да видим как новото управление ще подходи към въпроса.

БИПИ напомня на депутатите да изберат двама съдии за КС

БИПИ напомня на депутатите да изберат двама съдии за КС

При непровеждане на процедурата ще се стигне до конституционна криза