В охраната на границата липсват качествени хора. Няма ги вече тези хора, които дълги години работиха на границата и спираха мигрантския натиск. Всички мигрантски бази са пълни не на 100, а на 200%. Това заяви бившият началник на КАТ Тенчо Тенев пред Нова телевизия.

По думите му, след като ръководният състав е с по-ниско ниво и организацията на работа на границата е в по-лошо състояние. Всеки ден има заловени мигранти, които тръгват от Бургас и биват заловени в София. Проблемите са в състоянието на българо-турската граница, посочи Тенев.

Според него това, което може да се направи е да се увеличи личният състав на служителите на гранична полиция, да бъдат подготвени по-добре и да имат по-добра техника. На тези 110 км от българо-турската граница, които са необезпечени мигрантите могат да бъдат посрещани, качвани в коли и автобуси и да бъдат превозвани. Маршрутите на мигрантите са ясни, изтъкна бившият шеф на КАТ.

Той смята, че ако правилно се разпределят средствата от Европейската комисия от 600 млн. лв. и се сложат термокамери, ситуацията с мигрантите ще се промени. Трябва да има редовно правителство, да се ангажира да разработи обществените поръчки и да оправи границата.

ЕК ни отпусна пари за укрепване на българо-турската граница

ЕК ни отпусна пари за укрепване на българо-турската граница

МВР подписа проект, слагат камери

Тенчо Тенев посочи, че България е на първо място в Европа по брой загинали в скоростни и автомобилни пътища, които не са магистрали. Най-малко имаме загинали души на магистралите, а най-много загиналите вследствие на катастрофи са на селски пътища, първи, втори и трети клас пътища, отчете бившият шеф на КАТ. 10% от загиналите в катастрофи са от 18 до 24-годишни мъже.

По статистика на Тенев се оказва, че жените карат много по-внимателно от мъжете.