Условната присъда за бившия заместник-министър на финансите Красимир Катев за катастрофа с двама починали, влезе в сила.

След повече от седем години Катев окончателно е признат за виновен и осъден условно от състав на Върховния касационен съд.

Информацията е на Варненската апелативна прокуратура. Решението за осъждане на бившия зам.-министър е окончателно и е от 22 май тази година.

Присъдата е намалена от 3 години и 6 месеца затвор при общ режим на 3 години затвор с петгодишен изпитателен срок. С окончателното решение на ВКС останалата част от решението на Апелативния съд във Варна остава в сила, - Катев е лишен от право да управлява кола за 6 години.

Катев трябва да плати и над 10 000 лв. разноски по делото. В катастрофата починаха двама млади мъже, а тъщата му, която е била в колата, е с средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на лъчева и лакетна кост.

Катастрофата е станала на 22 август 2012 г. на кръстовище за кариера "Момчил" в посока Балчик. Катев е шофирал "Фолксваген туарег" и е нарушил правилата за движение като навлязъл в лентата за насрещно движение с висока скорост. При почти челен удар в автомобил "Опел вектра" по непредпазливост причинил смъртта на неправоспособния му водач. По-късно починал и неговият спътник. И двамата мъже от опела са били без предпазни колани, пише в документите.

Първата ефективна присъда - 4 години затвор и 6 г. лишаване от право да шофира, е произнесена от състав на Добричкия окръжен съд на 1 юли 2016 г. при повторното разглеждане от първоинстанционния съд.

По-късно въззивната съдебна инстанция го осъжда на 3 години и 6 месеца затвор при общ режим.

За втори път намалиха присъдата за катастрофа на бивш зам.-финансов министър

За втори път намалиха присъдата за катастрофа на бивш зам.-финансов министър

Присъдата му е 3,6 г. затвор