За втори път Варненският апелативен съд намали наказанието на бившия зам.финансов министър Красимир Катев. Сега вместо 4 години, присъдата му е 3,6 м лишаване от свобода, съобщиха от Варненския апелативен съд.

Решението на Варненския апелативен съд е от 1 август 2019 година. Въззивната инстанция променя присъдата на Окръжен съд - Добрич от 2014 година. С нея бившият зам. финансов министър Красимир Катев беше признат за виновен и осъден на 4 години затвор при общ режим. Той няма право да шофира за срок от 6 години и трябва да плати разноските по делото - 10 123,50 лв. 

Осъдиха бивш зам.-министър на 4 години затвор за катастрофа

Осъдиха бивш зам.-министър на 4 години затвор за катастрофа

Присъдата не е окончателна и подлежи отново на въззивен контрол

Присъдата е затова, че на 22 август 2012 г. на главен път "Е 87" при катастрофа е причинил смъртта на двама - Пламен Р. (25г) и Димитър Г. (49). При удара е причинена и средна телесна повреда на Величка Г.

При катастрофата Катев е помогнал на своите близки - на тъща си Величка Г., и на дъщеря си, попаднала между седалките. Той е започнал да търси частни линейки за роднините си, но не е погледнал къде се намира другият автомобил и дали има в него пострадали лица, както и да окаже някаква помощ.

Варненският съд е приел, че след катастрофата подсъдимият е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалите.

Миналата година ВКС отмени решение на Апелативен съд - Варна по делото на Красимир Катев и го върна за ново разглеждане с искане да бъде отговорено на въпросите на защитата. 

По делото бяха назначени и изслушани Комплексната съдебно - медицинска, трасологическа и автотехническа експертиза, Тройната автотехническа експертиза, Петорната автотехническа експертиза и Комплексна автотехническа експертиза.

При новото разглеждане на казуса, в няколко съдебни заседания съставът на Варненския апелативен съд назначи, изслуша и прие криминалистически и комплексна деветчленна арбитражна експертиза.

Арбитражната експертиза е допълнила доказателствения материал с нови следи, видими в снимките, направени при огледа на катастрофата през август 2012 година. Вещите лица - трасолози са фиксирали следи, видни на снимковия материал от местопроизшествието, като са обвързали всяка една следа с установения механизъм на автомобила.

Решението Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка пред ВКС.