Община Перник е ощетена с над 1,2 млн. лв от действията на бившите кметове. Това заяви в ефира на БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По думите й става ясно, че и двамата бивши кметове в различен период през 2014 г. са извършили умишлено, според прокуратурата, действия по служба в ущърб на общината. Те са дублирали дейности от две различни фирми.

Общината е имала сключен договор с фирма с дейност сметосъбиране и извозване, тя е работила нормално на територия на общината.

Друга фирма обаче е получила 1,2 млн. лв без да има, каквито и да е документи и доказателства за реално извършени действия.

Бивши пернишки кметове обвинени за източване на 1 млн. лв.

Бивши пернишки кметове обвинени за източване на 1 млн. лв.

Пуснати са под гаранция за общо 180 хил. лв

"На 8 септември Илинка Никифорова е свикала кризисен щаб в Община Перник като по нейно настояване е прието, че е в сила бедствие или криза без да е налице подобно обстоятелство. Установено е, че дори не е имало опасност от биологично заразяване на населението. За да се избегне дългият и тежък път на обществена поръчка, а и за да се облагодетелства една конкретна фирма, която да получи 1,2 млн. лв са били създадени документи. По този начин без да е налице бедствие са създадени условия да се разплати общината в полза на едно търговско дружество, което според нас не е извършило, каквото и да е действие по сметоизвозване и сметопочистване", информира говорителят на прокуратурата.

Прокурори търсят над 1 млн. лв, потънали в боклука на Перник
Обновена

Прокурори търсят над 1 млн. лв, потънали в боклука на Перник

Кризисно сметосъбиране от 2014 г.

Припомняме, вчера специализираната прокуратура обвини двамата бивши кметове на Перник, които бяха задържани по-рано вчера, в престъпления по служба. Иван Иванов и И. Никифорова са обвинени в корупция. Двамата са участвали в схема, в която са облагодетелствали с голяма сума пари частна фирма.

Без да има бедствено положение в общината Никифорова свикала кризисен щаб и наела нова фирма за сметосъбиране, въпреки че общината имала сключен договор с друго дружество. Иван Иванов пък извършил плащанията.

Справка на сайта на общината показва, че това би бил един от последните договори, сключени от кмета на Перник Росица Янакиева от БСП, която предава поста на Иван Иванов, който встъпва в длъжност на 31 октомври 2014 г. Преди това Иванов е бил четири години общински съветник и председател на Комисията по бюджет и финанси.

Именно по време на управлението на Иван Иванов община Перник обяви фалит, което наложи спешно централната власт да отпуска допълнителни средства.

Росица Янакиева е кмет на Перник два мандата - от 9 ноември 2007 г. до 23 октомври 2014 г. През мандата си два пъти е удостоявана с приза "Кмет на годината". Била е и народен представител от БСП в 40-то Народно събрание, след което премина към формацията на Георги Първанов - АБВ. Янакиева почина на 26 януари 2015 г.