Бившия кмет на с. Галиче Ценко Чоков отива в затвора за 5-години. Присъдата е окончателна, потвърди Върховният касационен съд.

Съдът намали наказанието от 7 г. лишаване от свобода на сина му Мартин Чоков, определено от втората съдебна инстанция за изнудване чрез закана за убийство и нанасяне на телесни повреди. За него Върховният касационен съд постанови окончателно 5 години затвор, след като го оправда по едно от множеството повдигнати му обвинения - за незаконна банкова дейност.

Със същото решение върховните съдии потвърдиха и 5-годишните наказания, наложени от Апелативния специализиран наказателен съд на подсъдимите Димитър Каменов и Иван Тодораков.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Бившият кмет на с. Галиче Ценко Чоков бил прекъснал достъпа до градините на хора от селото

Бившият кмет на с. Галиче Ценко Чоков бил прекъснал достъпа до градините на хора от селото

Разследването е срещу неизвестен извършител

Това не е първата проява на Чоков. През май 2018 година Чоков беше осъден на 4 години и 6 месеца затвор за организиране на престъпна група.

Няколко месеца по-късно обаче той беше пуснат под домашен арест заради влошеното си здравословно състояние. Тогава от Спецапелативния съд увериха, че Чоков ще остане в София, за да няма възможност да извърши ново престъпление в Галиче.

Въпреки това бившият кмет беше засечен в столично заведение, поради което съдът го върна обратно в килията.

На 5 февруари 2019 стана ясно, че бившият кмет на Галиче е обвинен и за фалшиви документи.

През февруари 2021 г. той бе хванат да краде ток.