Симеон Христов, който се намира в ареста заради побой, който нанесе на друг шофьор на булевард „Черни връх”, няма спомен да е посягал на човека.

"Не помня да съм удрял някого", обяви пред медиите обвиняемият на влизане в съдебната зала, където се гледа мярката му за неотклонение.

Той не помни изобщо да е имало бой. "Моята гледна точка е, че аз съм най-невинният в цялата ситуация", коментира Христов.

Той бе категоричен, че другият шофьор - Георги Милев, е направил нарушение на пътя, а сега се прави на жертва.

Той допълни, че жена му е доста зле след катастрофата и предстои да бъде оперирана. Според него Милев поне трябвало да се извини. Христов заяви, че не е гледал кадрите, на които е заснет боят над Милев.

Малко след това Софийският районен съд пусна на свобода Симеон Христов след като не уважи искането на прокуратурата за налагане на постоянна мярка „задържане под стража”.

Магистратите приеха, че събраните доказателства до момента сочат, че Симеон Христов е нанесъл побоя над другия шофьор Георги Милев. Нямало обаче опасност той да се укрие, тъй като е с установена самоличност и известен адрес.

Имало опасност обаче да извърши друго престъпление, предвид факта, че деянието е извършено пред множество свидетели, на оживено място и в светлата част на деня.

Затова и Симеон Христов ще трябва да плати парична гаранция от 2000 лв. в срок от 7 дни, считано от днешния ден.

По време на заседанието стана ясно, че обвинението на Симеон Христов е повдигнато по разпоредби от Наказателния кодекс, според които, ако бъде признат за виновен в съдебния процес, Христов ще получи само административно наказание „глоба”.

През съда прокуратурата напомни и това, че Симеон Христов е подсъдим по друго дело, което бе потвърдено вчера на брифинг на Апелативната спецпрокуратура. Адвокатът на обвиняемия Павел Чернев контрира прокуратурата, като обяви, че клиентът му до този момент не е осъждан и действа презумпцията за невиновност.

Съдът обърна внимание и на факта, че предстои да се изготви съдебнопсихиатричната експертиза, която трябва да установи в какво емоционално състояние се е намирал Симеон Христов, когато е нанесъл побоя.

"Такива инциденти се случват, нормални или не", заяви пред медиите на излизане от залата  адв. Павел Чернев. Той подчерта, че днес отново има ПТП с "тупаница" близо до София.

Според Чернев законът се прилага адекватно: Когато има такъв инцидент, никой не се измъквал безнаказан и не се "изсулва от задната врата".

Припомняме, на 15 март след катастрофа на бул. „Черни връх” се стигна до спречкване между участниците в инцидента и бой.

На любителски видеокадри се вижда, че Симеон Христов е започнал да удря шофьора на колата, която предизвикала инцидента. Втори видеозапис, появил се в публичното пространство ден по-късно, показва, че удари е нанесъл и третият шофьор.

Първоначалната информация беше, че единият от побойниците е криминално проявен – нещо, което беше отречено впоследствие. Вчера обаче стана ясно, че Симеон Христов е подсъдим по дело за данъчни измами.

И двамата участници в саморазправата отричат да е имало побой. Симеон Христов бе задържан, а Никола Маринов – не.

Зам.-районният прокурор на София Стефан Милев вчера пък заяви, че след съответния съдебен процес Христов може да влезе в затвора за 3 години.

Днешното решение на съда подлежи на обжалване и протест. Ако това се случи, това ще стане на заседание пред СГС на 24 март.