Ако се докаже, че биячът от „Черни връх” Симеон Христов е действал под афект, това би облекчило наказанието му.
Дали това ще се случи зависи от чаканата психологическа експертиза, стана ясно на брифинг на Софийска районна прокуратура.

Припомняме, катастрофата на булевард „Черни Връх” стана вчера около 12.30 часа, като след нея е възникнало спречкване между участниците с инцидента.
При катастрофата е пострадала една жена, която е откарана с линейка за преглед в болница. Именно нейният мъж е започнал да удря шофьор на колата, която е в нарушения на правилника за движение по пътищата и е отнела предимство. Първоначално бе съобщено, че 35-годишният Никола Маринов е криминално проявен.

С таблети и принтери в патрулките КАТ изненадва нарушителите на пътя

С таблети и принтери в патрулките КАТ изненадва нарушителите на пътя

Служителите на МВР били безкомпромисни в случай на агресия

И двамата побойници отричат саморазправа. Вторият запис, който беше пуснат в публичното пространство показва обаче, че двама шофьори налагат третия.

По случая с „Черни връх” са образувани две досъдебни производства. Едното касае самата катастрофа, при която на пострадалата Веселка Василева е причинена средна телесна повреда. Досъдебното производство се води срещу неизвестен извършител, като първоначалната версия е, че единият от тримата шофьори, участвали в катастрофата – Георги Милев, е причинил сблъсъка на другите два автомобила.

Зам.-районният прокурор на София Стефан Милев обясни, че разследването на престъпления от този тип изисква повече време. По тази причина, за да е ясен механизмът на катастрофата, е необходимо да станат готови техническите експертизи.

По думите му катастрофата прераства в хулиганска свада. За това е образувано второ досъдебно производство срещу водачите Симеон Христов и Никола Маринов. Христов е привлечен като обвиняем за лека телесна повреда на Георги Милев, за което той може да получи до 3 години затвор. Маринов пък е привлечен за хулиганство, тъй като ритал до огъване ламарините на автомобила. Той може да получи до 2 години затвор.

Зам.-районният прокурор е категоричен, че е крайно време в София да се вземат мерки. „Не може никой да изземва функциите на полицията и да налита да бие водачи на МПС”, категоричен е той.

На брифинга стана ясно още, че Христов е задържан за 72 часа и предстои в петък прокуратурата да поиска постоянен арест.
Обвиненият за хулиганство Никола Маринов не е задържан. Той е под парична гаранция от 300 лв. И двамата са с чисто съдебно минало и на този етап не са давали обяснения за случилото се.

В първите часове след катастрофата, участниците в събитието са демонстрирали тотален отказ да дават показания, коментира още прокурорът.

По повод видеозаписите, които се появиха в интернет и на които се вижда, че Маринов също удря Милев, стана ясно, че няма еднопосочни свидетелски показания и по тази причина той е обвинен само за хулиганство. Уточнено беше обаче, че обвинението е работно и подлежи на прецизиране.

По повод първия инцидент на „Околовръстното шосе” Стефан Милев още веднъж заяви, че прокуратурата при всички случаи ще настоява за ефективна присъда за биячите. По думите му начинът да се преговаря по споразумение не е по сутрешните блокове.

„От медиите научихме, че обвиняемите се признават за виновни и искат споразумение”, коментира Милев. Той бе категоричен, че преговори не са водени.