През изминалата 2017 година властите у нас са изпълнили 2 432 съдебни заповеди за защита на пострадали от домашно насилие. Това стана ясно от писмения отговор на министъра на вътрешните работи Валентин Радев до народния представител от "Воля" Елена Аксиева, която поискала от Радев информация за жертвите на домашно насилие в България по райони.

Кабинетът оттегли Истанбулската конвенция
Обновена

Кабинетът оттегли Истанбулската конвенция

Заради създалото се обществено напрежение

Според данните на Радев през 2017 година най-много заповеди за защита на жертви от домашно насилие са изпълнени в София. В столицата 351 души са поискали защита от полицията.
На второ място по брой заповеди е Пловдив-град, където са изпълнени 205 такива заповеди.
След това в списъка на Радев се нареждат Варна - 185 заповеди, Бургас - 163 заповеди, Пловдив-област - 115, Стара Загора - 97, Плевен - 72 и София-област - 49 заповеди.

В отговора на Радев до Аксиева не се дава разчет за запвоедите по останалите области в страната, защото депутатката поискала данни само за тези райони.

В писмения си отговор вътрешният министър обяснява, че в случаите на домашно насилие пострадалият трябва да подаде жалба в съда. "Ако има опасност за живота му, може да потърси и МВР. Няма изградена информационна система за регистрация на тези сигнали, защото това не е престъпление по НК", пише още Радев. Министърът посочва и че МВР има предложение за проект за подобряване на работата за превенция на домашното насилие. Стойността на проекта възлизала на 620 хиляди евро, които ще бъдат предоставени от Норвежкия финансов механизъм, съобщи "24 часа".

БСП бори домашното насилие с промени в Наказателния кодекс

БСП бори домашното насилие с промени в Наказателния кодекс

Нинова и БСП са за всички мерки срещу домашното насилие

В отговора си от вътрешното министерство обясняват още, че при борбата с домашното насилие най-тежките пропуски и проблеми на властите са свързани с липсата на финансиране за превенция, липсата на програми за работа с насилници, както и липсата на национален съвет, който да координира работата срещу тези деяния. В МВР се осъществяват учения на полицаи и периодично се изготвят указания към служителите в тази насока.

МС отпусна 450 000 лева за справяне с домашното насилие

МС отпусна 450 000 лева за справяне с домашното насилие

Финансират и Националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие