Ако искаме приватизацията на болниците да бъде направена както трябва е необходимо тя да бъде извършена от стратегически инвеститори, които имат опит в това и разполагат с необходимите капитали.

Това заяви по време на пресконференция днес старшият икономист в Институт „Отворено общество" Георги Ангелов, цитиран от zdrave.net.

Той добави, че едва ли лекарите ще успеят да участват успешно в приватизацията, защото нямали достатъчно пари, с които да гарантират модернизацията на лечебното заведение.

Според доклада през 2007 г. в България е имало 292 болници с 44 650 легла, от които частни са едва 5%. За сравнение в по-голямата част от страните тази цифра достига до 15%, а има и държави като Белгия, където частния сектор е 65% от леглата.

Същевременно страната ни има сравнително висок брой болници на 100 хил. души население - 4.01, като има лека тенденция за намаляване.

Според доклада на „Отворено общество" до момента единствените по-сериозни инвестиции са в частната болница „Токуда", като там общата сума на вложението достига до 140 млн. лв. до средата на 2008 г.

В същото време в консолидирания държавен бюджет за 2008 г. бяха заложени 93.9 млн. лв. за капиталови разходи в системата на здравеопазването. Според данни на НСИ за модернизация на цялата болнична система са необходими 70 пъти повече пари - 6 млрд. лв.

Освен това на болниците не е осигурен лесен достъп до банково кредитиране, а болниците не са сред желаните клиенти на банките, поради реалната опасност от фалит.

Като основна пречка за приватизацията на болниците в България е посочено ниското им ниво на автономност по отношение на финансирането им. Лечебните заведения в страната формират бюджетите си по две основни пера - клиничните пътеки на НЗОК и допълнителното финансиране от МЗ.

Единствено цените на платените услуги се контролират от болничната управа, но те не играят съществена роля в бюджета на болниците, коментира Ангелов. Той добави, че картината допълнително се утежнява от политическите назначения в управлението на лечебните заведения.

Според него изключително важно за бъдещето на болниците е тези два проблема да бъдат решени.

На лечебните заведения са необходими добри мениджъри и финансова свобода, заяви Ангелов, като уточни, че според него трябва да има пазарно договаряне. То обаче може да се осъществи успешно едва когато бъде премахнат монополът на НЗОК, чрез въвеждането на частни здравнооосигурителни фондове.

Освен това е необходима гарантирана прозрачност на процедурата и наличието на критерии за качество на болниците.

Ангелов коментира, че приватизацията на лечебните заведения трябва да бъде подготвена много добре от правителството, за да не се повтарят грешки от миналото.

Според него тя може да стартира едва тогава, когато има яснота какъв ще бъде бъдещият здравноосигурителен модел. Преди това едва ли ще се намери стратегически инвеститор, който да вложи милиони в модернизацията на болниците.