Националният съвет на Българския лекарски съюз отчита, че предложеният проектобюджет за здравеопазване за 2007 година е крайно недостатъчен за осигуряване на необходимата медицинска помощ на населението. Това се заявява в огласена декларация на Националния съвет на БЛС, приета на заседание в събота, информират от пресцентъра на БЛС.

В документа се посочва, че продължават опитите да бъдат отстранени от преговорите съсловните организации на лекарите и стоматолозите. Управителният съвет на НЗОК с процедурни похвати и в нарушение на законодателството се опитва да премахне договорното начало, като се стреми да въведе административен подход и бюджетиране в условията на демократично общество и пазарна икономика, се отбелязва в декларацията.

Националният съвет на Българския лекарски съюз настоява управителният съвет на НЗОК да изпълни законовите си задължения по договаряне на НРД 2007 г. чрез продължаване на преговорите.

Призоваваме народните представители да отхвърлят, предложените от Управителния съвет на НЗОК промени в законите, с които на практика се премахва договорното начало. Настояваме правителство да преоцени параметрите на бюджета за здравеопазване, за да се предотврати неизбежният срив в системата, се посочва в документа.

В случай, че не бъдат предприети съответните мерки, Националният съвет на Българския лекарски съюз декларира, че ще призове членовете на БЛС към неподписване на индивидуалните договори с НЗОК и към предприемане на разрешените от закона действия в лечебните заведения и за протестни действия на цялата медицинска общност и пациентски организации.