Пациенти с паркинсонова болест играха хоро на надеждата. Националната организация на хората, болни от късен Паркинсон и Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България, лекари и близки отбелязаха с тъпан и хоро Световния ден за борба с болестта - 11 април.

Хора, страдащи от болестта танцуваха в името на надеждата за живот и силата на човешкия дух.

Защо хоро? Защото то свързва хората по един особен начин според организаторите, кара танцьорите да се заредят с енергията си, да споделят душата си, помага им да забравят проблемите и да станат част от нещо по-голямо, а именно танцът.

Късният Паркинсон има три метода за лечение в световната практика - помпа с интестинален гел, дълбоко-мозъчна стимулация (ДБС) и апоморфинова помпа.
Лечението с интестинален гел се реимбурсира от НЗОК, като то коренно променя живота на болните и им помага да се върнат към нормален начин на живот.


В целия свят месец април е посветен на борбата със заболяването. Болестта Паркинсон е прогресивно неврологично заболяване, което засяга над 6 милиона души. В България болните са около 15 000 души. В напреднал стадий са 30%, а в последен - около 1000 души.

На хорото се хванаха повече от 20 пациенти в последен стадий, които благодарение на лечението със специална помпа могат да бъдат активни и да водят нормален живот.

Верка Няголова, която страда от заболяването, споделя, че за нея преди е било немислимо дори да стане от леглото без чужда помощ, а днес може дори да танцува.

Средно след 10 години от началото на заболяването се навлиза в напредналия стадий, а в последния - след още 3-4 години.

От Паркинсон най-често заболяват мъжете. Средната възраст, на която най-често се проявява болестта, е 60 години, но понякога може да се открие и при далеч по-млади хора - на около 30 години.
За съжаление симптомите се проявяват, когато заболяването е в напреднал стадий.