"Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България" внесе до Административния съд жалба против Решение на Комисията по позитивен лекарствен списък.

Делото е във връзка с драстичното намаляване на реимбурсацията на жизнено необходими лекарства за лечение на болестта на Паркинсон, съобщи zdrave.net.

Чрез това решение на комисията много болни от Паркинсон ще бъдат лишени от медикаментозна терапия, тъй като занапред ще се поема само 25% от стойността на лечението, вместо от 76 до 100%.

Според промяната пациентите с Паркинсон ще трябва да доплащат до 194,74 лв. на месец за медикамент - сума, която ще се окаже непосилна за мнозина с подобно тежко заболяване, отбелязват от сдружението.

Исканията на „Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България" са съдът да отмени решение от 18 февруари на КПЛС в частта му, с която лекарствата за болест на Паркинсон, ще се реимбурсират в размер на 25%.

Медикаментите са допаминовите агонисти „Мирапексин", „Азилект" и инхибитора "Комтан".

От Сдружението искат още до приключване на процеса, да не се изпълнява решението на комисията, а лекарствата да се поемат с досегашните проценти.