Това е предварителна проверка, а не разпит. Колегите зададоха въпрос, аз отговорих и толкова. Няма нищо драматично. Всеки, който знае нещо - трябва да го каже.

Това заяви пред Нова телевизия бившият директор на НСлС Бойко Найденов, който бе сред привиканите на разпит в МВР прокурори и следователи.

Той уточни - става дума за дело, което е разследвал от 12 г. назад, след това е напуснал и то е приключило с прекратяване. На въпрос как си обяснява, че е един от повиканите за разпит, той отговори, че е ръководител на НСлС и е водил разследването.

"Ако говорим за едно разследване и това да се установи ситуацията - най-добре да го каже човекът, който е бил заплашен да го каже", каза с недомлъвки Найденов. От думите му се разбра, че "този човек два пъти е разпитван пред различни съдии".

От 90-та година политическата и юридическата война са смесени, чисто правната страна на промените не успя да се отдели от политиката и това е лошо. Няма да се оправят нещата със смяната на дадено лице, трябва смяна на модела на правосъдната системата, само така че да се раздава правосъдие, допълни Бойко Найденов.

Относно посещението на европейския прокурор Лаура Кьовеши, той каза, че най-малкото са решени проблеми, които се установиха с назначаването на прокурори, които да работят в ЕП. Това беше основната идея на посещението. Отново чакаме някой от Румъния да се спусне като ангел и да реши нашите проблеми, коментира той посещението на европрокурор Кьовеши.

Относно разследването "Магнистки", Бойко Найденов каза, че каквото и да бъде предоставено, няма как да бъде използвано - американската система не е по нашите правила. Нашата прокуратура е тази, която трябва да събере по надлежния ред, доказателства за престъпления, явно не са събрали, може и да не са ги събирали, добави в заключение бившият шеф на НСлС.