Независимо как ще се развият събитията оттук нататък, аз съм доволен от ръководството на МВР. Много се надявам, много бих искал като българин да се намери и друг министър на вътрешните работи, който за 5-6 месеца да свърши такъв обем работа от реформата. Тогава всички ние, като българи, ще бъдем доволни от това, че един орган се реформира, който не е реформиран от 30-40 години насам.

Това заяви министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков пред журналисти за реформата в МВР. Коментарът си той направи, след като взе участие в официалната церемония по случай 143 години от създаването на МВР с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите полицаи.

Той чува спекулации за реформата в МВР, която не прави чест на бившите длъжностни лица, които могли да направят реформата преди встъпването в длъжност на служебния кабинет. Една голяма част от реформата зависи от подписа на министъра на вътрешните работи, обясни Рашков.

По думите му МВР от 30-40 години не е претърпяло никакви промени. Обществото се промени, политическата и икономическа ситуация в страната се промени коренно, докато МВР стои непроменено, което всички разбирате, че няма разумен отговор на този въпрос и защо е бездействено десетки години, недоумява Рашков. 

Дават допълнителни средства за МЗ, МВР и МО

Дават допълнителни средства за МЗ, МВР и МО

Парите са за медиците на първа линия и за справяне със засилния миграционен натиск

Той уточни, че решението за трансформация на някои районни управление на някои полицейски участъци и на някои полицейски участъци в приемни, създаване на някои нови полицейски управления не е решение еднолично на министъра на вътрешните работи.

"Ние направихме многомесечно обсъждане на това, което трябва да се промени в структурата на МВР. Разработихме и изготвихме математически модел, в който се използвани 16 критерий, за да може да се оцени дали в едно населено място е необходимо да има районно управление, както преди 30 години или вече поради променилите се демографски и други условия, трябва да вземем друго решение. Това е разумното и не може в регион, в който няма население, да се поддържа структура на МВР", подчерта Рашков.

Той увери, че съкращения няма да има и не са направени такива. Съкратени са административни длъжности в регионалните дирекции на МВР, които са 27 наброй. Това обаче не означава съкращение на човека, който няма да остане без работа. Ако чувате, както при мен идват сигнали, че има недоволство в Стражица, от Полски Тръмбеш или от други места, регионалният директор в Търново е дал становище, че там в тези две населени места не е необходимо да районни управления, а достатъчно е да има участъци, обясни Рашков.

Бойко Рашков няма да съкращава и да закрива районни управления

Бойко Рашков няма да съкращава и да закрива районни управления

Той констатира, че има обвързаности и зависимости между служители на МВР и външни политически фактори

Той даде да се разбере, че не е намалена боеспособността на трансформираните полицейски структури. Ние не ограничаваме нито един български гражданин, а на служителите в поделенията, които се трансформират, не отнемаме нито длъжност, нито работа, а продължават да работят в МВР при същите условия, поясни Рашков.

"Всичко се прави с достатъчно обсъждане на целия ръководен състав и когато всички становища се обсъдят, стига се до определения извод, който аз подписвам като заповед за промяна", отбеляза министърът.

Няма колебание в МВР за извеждането на пожарната в самостоятелна държавна агенция, заедно с единния номер 112 и превръщането на ГДНП във високотехнологично снаражена самостоятелна държавна агенция по подчинение на Министерски съвет, която ще има много по-висок ранг, отколкото има сега в МВР. Без решение на парламента обаче не могат да се направят реформите.

Полицаи и надзиратели излязоха на протест в София

Полицаи и надзиратели излязоха на протест в София

Те настояват за по-високи заплати и по-добри условия на работа

На въпрос с колко ще се повишат заплатите на полицаите след актуализацията на бюджета, Рашков призова първо да се изчисли бюджетът, след като утвърден и публикуван преди няколко дни. Нека оставим малко да поработят финансовите служби и да видим какво означава 20% увеличение на заплатите на служителите в МВР, дали увеличенията ще се извършат на калпак или ще се използват други по-справедливи критерий. Това се очаква да реши цялото ръководство, каза Рашков.