Бракониери убиват птици от застрашени видове в района на Шабла, алармираха от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).

Един от случаите е от 15 януари, когато червеногуша гъска е била отстреляна пред очите на доброволците, участващи в среднозимното преброяване на водолюбивите птици.

Прокуратурата се самосезира за бракониерски заплахи към горски

Прокуратурата се самосезира за бракониерски заплахи към горски

След публикации в медиите

Друга наглост на ловците е било да застрелят, а след това демонстративно да окачат на клони на видно място трупа на голям воден бик.

Големият воден бик е включен в Червената книга на България. Числеността му през размножителния период е не повече от 100 до 150 птици.

Червеногушата гъска пък е световно застрашен вид. Днес в света са оцелели не повече от 50 000. Езерата Шабла и Дуранкулак са едни от най-предпочитаните места за зимуване на този вид гъски.

Прокуратурата разследва показни убийства на кошути и елени в Попово

Прокуратурата разследва показни убийства на кошути и елени в Попово

Разследването се води срещу неизвестен извършител

Труповете на птиците са открити от доброволци на БДЗП по време на редовния мониторинг и броене на зимуващите диви гъски в страната.

Още една червеногуша гъска е била намерена на 22 януари (неделя), който е ловен ден. Нарушителите тогава са направили опит да прикрият следите си и са скрили мъртвата птица сред храсти в посещаваната от тях ловна територия.

Само седмица по-късно, на същото място, в последния ловен ден за водоплаващ дивеч за този сезон, е открит труп и на друга червеногуша гъска.

Тези случаи, както и още няколко регистрирани на други места, говорят за регулярна практика от страна на ловците в района да се стреля не само срещу видове, които са разрешени за лов, но и срещу защитени видове, които ловците би трябвало да познават, категорични са от дружеството.

Те напомниха, че отново през януари в района на Бургаските езера при съвместни проверки на доброволци на БДЗП и регионалните горски бяха установени нарушители, отстреляли два пъти повече гъски от разрешената норма и използвали незаконни звукови устройства, привличащи птиците.

Бракониерски лов и забранени устройства установиха около Бургаските езера

Бракониерски лов и забранени устройства установиха около Бургаските езера

Погазват Закона за биологичното разнообразие

От БДЗП са категорични, че са необходими по-сериозни мерки - например забрана на лова в местата с редовни нарушения. Също трябва да се въведат периодични явявания на изпити за подновяване на правото на лов и други подобни, за да се гарантира, опазването на застрашените видове.