В декларация Парламентарната група на БСП поиска оставка на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Мотивите са несправяне с битовата престъпност и инкасираният пореден провал за справяне с организираната престъпност. В декларация Красимир Янков заяви, че ръководството на МВР е абдикирало от противодействието на тази престъпност.

Първото действие на ведомството от мандата на кабинета „Борисов 2” бе отмяната на мерките на кабинета „Орешарски” за участие на жандармерията с профилактично перманентно присъствие в населените места с високи нива на битова престъпност, както и включване на платени сътрудници към програмата за безработни”, изтъкна Янков.

Той разкритикува закъснелите с две години изказвания на шефката на МВР, че е необходима организация, с която да се осигури максимално използване на възможностите за въздействие, включващо всички налични ресурси и средства на МВР.

Красимир Янков определи като опит за прехвърляне на отговорността желанието за засилване на местните комисии за осигуряването на обществен ред и сигурност към общините. По думите му те могат да обезпечават сигурността на гражданите само като платена услуга. Красимир Янков заяви, че това е иновативната концепция на министърката, заложена в новия Закон за МВР.

„Трансформация на все повече дейности, включваща и охранителната като заплатена от гражданите услуга по модела, наложен в здравеопазването”, коментира Янков. 

Той посочи, че през последните седмици МВР инкасира и пореден провал и за справяне с организираната престъпност. Янков визира инцидента в Слънчев бряг, който според него носел всички белези на акция на функционираща организирана престъпна група, какъвто и да е формалният повод за случващото се.

На дъжд от куршуми, метафорично, бе подложен туристическият сезон, а прекият резултат е един убит и двама ранени в сблъсък, сред тях знакови лица”, коментира Янков.

Според него липсата на вътрешна оперативна информация в МВР е очевидна. „Очевидна е неспособността на МВР за бърза реакция при неутрализирането на подобни инциденти още с възникването им”, заяви Красимир Янков.

Той изтъкна, че министърката е установила като последващо действие, че основното лице в инцидента е честен бизнесмен – характеристика, която му дава две години, след като е излежал присъда като ръководител на организирана престъпна група.

Социалистът коментира, че предприетата акция по морето по установяване на самоличността на желаещите да почиват, както и основанието за ползваните от тях модерни превозни средства чрез заградителни мероприятия на входовете на черноморските туристически комплекси и онлайн медийно отразяване, е нетрадиционна форма за стимулиране на туристопотока. Тя вероятно щяла да има финансов резултат с обратен знак.

„Всичко това се случва в условия на повишена терористична застрашеност” , каза още той.

Красимир Янков изтъкна още, че новосъздаденият единен център за Южното Черноморие е закъсняла мярка. По думите му функционалността му е обречена заради управленската немощ на висшето ръководство на МВР и е несъвместима като механизъм за прилагане в туристическите зони.

Янков отбеляза още един провал, свързан с опазването на държавната граница от нахлуване на бежанци. Той припомни, че началото на мандата на кабинета „Борисов 2” е стартирал с три знакови убийства.