БСП сезира прокуратурата за драстични нарушения в Столичната община.

Сигналът е внесен от депутатите от София Георги Свиленски и Христо Проданов, както и от общинските съветници от левицата в София Михаил Ставрев, Иван Виделов и Диана Тонова.

Те алармират за злоупотреби при провеждане на обществена поръчка за над 50 млн. лв.

Поръчката е за поддържане на зелени площи, паркове и градини в СО за 5-годишен период.

Сигналите касаят допускане на участия и класиране на фирми, които не отговарят на конкурсната документация и са подали документи с невярно съдържание, което според закона води до отстраняването им и включването им в забранителен списък за 5 години.

Този тип грандиозни нарушения са практика за управлението на ГЕРБ както на национално ниво, така и на местно равнище, категорични са от БСП.

Като примери за нарушение в тази обществена поръчка социалистите посочват следните нередности: участие с несъществуващата техника, бракувана, запорирана или свалена от отчет, както и техника с фалшифицирани фабрични номера.

От левицата заявяват, че за нарушенията е уведомен столичният кмет Йорданка Фандъкова, но не са предприети никакви мерки.

Първият сигнал е подаден през декември 2020г. до зам.-кмета на Столичната община, след обжалвано първо Решение за класиране и получен достъп до офертите на участниците. В него са посочени конкретни данни от офертите на участници "ГРИЙНТАУН" ЕООД, ТИТАН БКС" ЕООД и "АЛВЕРС КОМЕРС" ООД, от които се вижда, че са декларирали неверни данни, както и че не са изпълнили изискванията в документацията. Комисията на възложителя обаче не е извършила проверка във връзка с подадения сигнал, а след като решението е отменено от КЗК и върнато на възложителя, Комисията отново класира същите участници.

Второто решение за избор на изпълнители отново е обжалвано в КЗК, като в хода на производството, по молба на жалбоподателя, КЗК издава удостоверения за достъп на информация от трети лица и са получени удостоверения от СДВР отдел "Пътна полиция", АНДРЕАС ШТИЛ ЕООД и Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), чрез които са събрани допълнителни доказателства за декларирани неверни данни в офертите на участници "ГРИЙНТАУН" ЕООД, ТИТАН БКС" ЕООД и "АЛВЕРС КОМЕРС" ООД.

Подаден е и втори сигнал през август тази година до кмета Йорданка Фандъкова, в който се посочва, че класираните участници"ГРИЙНТАУН" ЕООД, "АЛВЕРС КОМЕРС" ООД и "ТИТАН БКС" ЕООД са декларирали неверни данни във връзка с критериите за подбор.