БСП - София настоява кметът на Столична община да възложи незабавно проверка и в най-кратки срокове установените опасни дървета по столичните улици да бъдат отстранени, за да се гарантират животът и здравето на жителите и гостите на София.

Това съобщиха от пресцентъра на партията. 

Припомняме, че вчера сухо дърво падна и унищожи автомобил на ул. "Стара планина" в центъра на София. Инцидентът се размина без пострадали. 

Собствениците на колата са категорични, че ще заведат иск срещу Столична община за инцидента.

Дърво премаза паркиран автомобил край болница в София

Дърво премаза паркиран автомобил край болница в София

Собствениците ще заведат иск срещу Столичната община

В Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столична община ясно е посочено, че кметът ръководи, координира цялостната дейност по опазване, изграждане и поддържане на зелената система и организира изпълнението на бюджета по дейност "Озеленяване", припомнят столичните социалисти.

За съжаление през 3-те мандата на кмета г-жа Фандъкова липсва системна грижа за зеленото богатство на София - градските паркове и дърветата в междублоковите пространства и уличното озеленяване. В резултат от паднали сухи дървета в града за последните пет години има два смъртни случая и голям брой инциденти с пострадали хора и материални щети. Въпреки многократно увеличения бюджет за озеленяване - от 8 мил. лв през 2009 на 30 мил. лв. за 2019 г., с години не се отстраняват загинали едроразмерни дървета от уличното озеленяване и в градските паркове, а броят на новозасадените дървета е крайно недостатъчен за мащабите на София, пишат още те.