Бургаският Окръжен съд отказа екстрадирането на руския гражданин Сергей Л. и предаването му на съдебните власти на Руската Федерация, съобщиха от съда.

Решението на Окръжен съд - Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в 7-дневен срок пред Апелативен съд - Бургас.

Още през май месец Окръженият съд бе наложил на Сергей Л. временна мярка "домашен арест" за срок до 40 дни по постоянния му адрес в с. Равда, както е наложил и забрана за напускане на страната.

Съдът не разреши екстрадицията на Алексей Алчин в Русия

Съдът не разреши екстрадицията на Алексей Алчин в Русия

Магистратите постановиха освобождаването му

Производството бе гледано по реда на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и образувано по искане на Окръжна прокуратура - Бургас по повод молба на Генералната прокуратура на Руската Федерация. Искането за екстрадиция е с оглед наказателно преследване по обвинения в организирана престъпна група, незаконен хазарт и подкуп.

Искането на защитата да не се изпълнява мярката за екстрадиция се опира на системното нарушаване на правата на човека в Руската Федерация и по специално на условията в затворите и следствените арести и масовите практики на изтезания там. В съдебното заседание адвокатите представиха доклади на правозащитни организации. Изложиха тезата, че дадените гаранции от Руската Федерация, че Сергей Л. няма да бъде подлаган на жестоко и унизително отношение не са достатъчно убедителни.

Според Сергей Л. обвиненията срещу него са изфабрикувани поради политическата му дейност и активната му гражданска позиция.

Окръжен съд - Бургас счете, че твърдението на руския гражданин, че е жертва на политическо преследване в Русия, не е подкрепено от убедителни доказателства, но постави под съмнение дадените от руската страна гаранции, че Сергей Л. няма да бъде подлаган на измъчване, жестоко, нечовешко, унижаващо достойнството третиране или наказание.

ЕСПЧ многократно е установявал тежки нарушения на правата на човека, включително случаи на изтезание и друго нечовешко отношение към лишените от свобода в Руската Федерация.

От Европейския съд по правата на човека са констатирали съществуването на системни и общи недостатъци в условията на лишаване от свобода в следствените арести в Руската Федерация.